koud weekend met kans op sneeuw Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Temperatuur duikt onder nul: bijzonder koud weekend met kans op sneeuw

We hebben voor de tijd van het jaar lang mogen genieten van temperaturen boven de 10 graden, maar daar komt nu echt een einde aan. Het wordt dit weekend een stuk kouder dan gemiddeld met temperaturen onder de 0 nul graden en zelfs kans op sneeuw.

Wordt het tijd om de handschoenen en sjaals uit de kast te halen?

Grote verschillen door heel het land

Dit weekend dalen de temperaturen flink. “’s Nachts koelt het af tot een graad of -4,”zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Ook is er kans op de eerste sneeuwbui, maar daar zal niet heel Nederland mee te maken krijgen. De verschillen tussen noord en zuid zijn namelijk groot. “Vanaf nu koelt het eigenlijk in het noorden en noordoosten van het land al af, terwijl het in het zuidwesten nog relatief zacht blijft.”

Stroom van koude lucht

De verschillen tussen noord en zuid hebben te maken met een stroom koude lucht die vanuit het oosten van Europa over het noorden trekt, terwijl het zuiden van het land een andere aanvoer van warmere lucht krijgt. Die koude stroom zorgt ervoor dat de temperatuur zaterdag in het noorden van het land rond het vriespunt zal blijven. Ook de dagen erna zal het kouder zijn dan normaal rond deze tijd van het jaar.

Dat is best bijzonder, legt Dorrestein uit. “Het gemiddelde voor deze periode is zo’n 10 graden. Dat is een gemiddelde van de afgelopen tien jaar, waar we de laatste tijd eigenlijk altijd boven zitten. Nu zullen we voor het eerst in lange tijd meerdere dagen ónder dat gemiddelde duiken.”

Winter 2023

We zullen alleen niet lang te maken hebben met temperaturen onder de nul graden, want vanaf volgende week donderdag zal het in het hele land weer rond de 10 graden zijn overdag en in de nacht koelt het af naar ongeveer 5 graden. Deze herfst wordt dan ook warmterecord na warmterecord verbroken.

Moeten we ons nog voorbereiden op een strenge winter? Voor de winter van 2022 op 2023 laten veel weerkaarten een signaal zien met hogedrukinvloeden. Als dit klopt, wat niet zeker is omdat computerberekeningen voor een heel seizoen nog niet volledig betrouwbaar zijn, betekent het dat er een drogere winter aankomt dan normaal.

De temperatuur die daarbij komt kijken, hangt af van de windrichting en de ligging van de hogedrukgebieden. Het lijkt er nu op dat sommige hogedrukgebieden boven Scandinavië liggen. Als er dan een oosten- tot noordoostenwind optreedt, levert dat, ten opzichte van wat we gewend zijn, een koude winter op. Het einde van de winter wordt waarschijnlijk zacht, nat en windrijk, omdat de wind waarschijnlijk wisselvallig weer meebrengt vanaf de zachte Atlantische Oceaan.

Meer over de weersvoorspelling voor deze winter lees je hier.

Bron | RTL Nieuws

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden