Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zóveel vrije tijd kan jou volgens onderzoek juist ongelukkiger maken

te-veel-vrije-tijd-maakt-ongelukkig.jpg

Heb jij genoeg vrije tijd, of misschien juist te veel? Vooral dat laatste is verraderlijk. Want terwijl je misschien denkt dat meer vrije tijd je goed doet, bestaat er ook zoiets als te véél daarvan. En daar kun je zelfs ongelukkiger van worden.

Maar wat is te veel? En hoe haal je er het beste uit?

Broodnodig

Het is natuurlijk belangrijk om vrije tijd te nemen om in uit te rusten, op te laden en te genieten. Doe je dit niet, dan loop je op een gegeven moment op je tandvlees. Je voelt je gestrest, uitgeput. Kom maar door met die vakantie. Maar of stelselmatig meer vrije tijd inplannen per se de oplossing is? Nou, niet per se. Onderzoekers namen ingevulde enquêtes van zo’n 21.700 Amerikanen onder de loep. En daar kwam een opvallend resultaat uit.

Te veel vrije tijd maakt juist ongelukkiger

Want wat bleek uit het onderzoek: mensen voelden zich inderdaad wel gelukkiger naarmate ze meer vrije tijd namen, maar tot op zekere hoogte. Van meer dan twee uur vrije tijd per dag, werden de mensen niet gelukkiger. Sterker nog: de mensen die meer dan vijf uur vrije tijd per dag hadden, voelden zich juist slechter. En daar hebben de onderzoekers een verklaring voor: “Deze resultaten suggereren dat te veel vrije tijd hebben mensen hun gevoel van productiviteit en doelgerichtheid ondermijnt, waardoor ze over het algemeen minder tevreden zijn.”

Kwantiteit vs kwaliteit

Het hangt er voor een groot deel ook vanaf wat jij in je vrije tijd doet, leggen de onderzoekers uit. De kwaliteit ervan is misschien wel belangrijker dan de kwantiteit. Uit het onderzoek bleek dat mensen gelukkiger werden van in die tijd iets productiefs of sociaals doen dan van niksen. Toch echt beter om op die vrije momenten vaker te wandelen of op visite gaan dan de hele dag Netflixen, dus.

Plan je vrije tijd

Nou gelden er wat kanttekeningen bij de resultaten, want het ene mens is het andere mens niet. Leeftijd, ziekte, het soort werk en andere omstandigheden zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren. Maar ga het maar eens bij jezelf na: als je je gestrest, overprikkeld en verdrietig voelt, plan ook jij misschien het liefst even flink wat meer vrije tijd in. Maar na zo’n vrije dag of week, voel je je niet per se beter. Dat kun je dus proberen te voorkomen, door je goed bewust te zijn van wat je op die dagen wilt doen. Niet dat je ze vol moet plannen, je mag je ook best eens vervelen. Maar ga na of je van wat je op je vrije momenten doet wel echt gelukkig wordt en energie krijgt. Inspiratie daarvoor nodig? Misschien helpen de volgende artikelen:

Bron | Science Alert
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant