Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Lifestyle

Dít kan er gebeuren als je te veel eiwitten eet

dit-kan-er-gebeuren-als-je-te-veel-eiwitten-eet.jpg

Genoeg eiwit eten is belangrijk voor een goede gezondheid. Eiwitten bevatten aminozuren die je lichaam nodig heeft en daarnaast helpt het ook om op gewicht te blijven. Het zorgt ervoor dat je je snel verzadigd voelt en het helpt met het in stand houden van je spierweefsel. Maar je kunt echter ook té veel eiwitten eten.

Wij leggen je hier uit wat er in zo’n geval gebeurt.

Je adem kan gaan stinken

Als je een eiwitrijk dieet volgt dan beperk je je koolhydraatinname tot een minimum. Hierdoor komt je lichaam in een bepaalde stand, die ook wel ‘ketose’ wordt genoemd. Hierbij begint je lichaam vet te verbranden voor energie, in plaats van de koolhydraten die je normaal gesproken zou hebben gegeten. Dit is natuurlijk fijn als je wilt afvallen, maar helaas is het wat minder fijn voor je adem: je lichaam gaat namelijk ketonen produceren, waardoor je adem een naar luchtje krijgt. En het vervelende is: je kunt er helemaal niks tegen doen. De geur komt echt van binnenuit, dus flossen, poetsen of spoelen helpt niet.

Lees ook: Waarom het goed is om na de overgang veel eiwitten te eten

Het is niet goed voor je nieren

Eet jij erg veel eiwitten? Dan krijg je ook bijproducten van stikstof binnen die je nieren vervolgens moeten afbreken. Als je een normale hoeveelheid eiwitten zou eten, dan plas je dit gewoon uit. Maar wanneer je te veel eiwitten binnenkrijgt moeten je nieren harden gaan werken om van deze stoffen af te komen. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot beschadiging van je nieren, iets wat je natuurlijk ten allen tijde wil voorkomen.

Je kunt last krijgen van je darmen

Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten (denk bijvoorbeeld aan kipfilet en huttenkäse) bevatten vaak maar weinig vezels. Je lichaam heeft juist vezels nodig. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering én zorgen voor een voldaan gevoel. Wanneer je te weinig vezels binnenkrijgt kun je last krijgen van je darmen en van een opgeblazen gevoel. Zorg er daarom voor dat je naast eiwitten ook genoeg vezels binnenkrijgt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Men’s Health, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant