null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Te groot gekocht of uitgerekt? Zó kun je katoenen kleding laten krimpen

Sommige shirts zitten zó fijn dat je ze draagt tot ze helemaal uitgerekt zijn. Of misschien heb je wel een blouse per ongeluk een maatje te groot gekocht. Zonde, maar geen zorgen: met een simpel trucje kun je je favoriete kledingstuk in een handomdraai laten krimpen.

Let er wel op dat dit alleen bij katoenen kleding kan.

Met de hand of in de wasmachine

Er zijn twee manieren waarop je katoenen kleding kunt laten krimpen: met de hand en in de wasmachine. Wat voor kleding het is maakt niet uit, als het maar honderd procent katoen is. Dus of je nu een te grote trui, broek, shirt, of blouse hebt, het trucje werkt voor alles hetzelfde.

Let op: het is permanent

Van tevoren is het handig om te weten dat het krimpen permanent is. Je kunt natuurlijk de kleding weer uitrekken, maar dit is een stuk lastiger en langzamer, en maakt het kledingstuk er vaak ook niet mooier op. Dus voordat je gaat krimpen, bedenk dan dat het resultaat blijvend is. Daarnaast kun je de kleding maximaal één tot twee maten kleiner krimpen. Een XXL-shirt naar een S laten krimpen gaat dus helaas niet lukken.

Kleding krimpen met de hand

Dus, hoe werkt het? Met de hand krimpen gaat als volgt:

  1. Breng een grote pan water aan de kook. De pan moet zo groot zijn dat het kledingstuk helemaal in het water ondergedompeld kan worden. Doe maar één kledingstuk tegelijk in de pan, omdat anders de kleuren kunnen mengen.
  2. Plaats het kledingstuk in de pan en laat het vijf minuten koken. Als je het kledingstuk maar een heel klein beetje wilt krimpen, kun je de pan ook van het vuur halen. Gebruik een houten lepel of spatel om de kleding volledig onder te duwen.
  3. Haal na vijf minuten het kledingstuk uit de pan en plaats het in de droger. Zet deze op de hoogste stand (voor zover het kledingstuk dat toelaat, kijk hiervoor op het label). Het drogen zorgt ervoor dat het kledingstuk klein blijft. Blijf tussendoor checken of het kledingstuk niet té klein wordt. Als dat het geval is, kun je hem uit de droger halen en aan de waslijn hangen.
  4. Je kunt dit proces zo vaak herhalen als je wilt. De eerste keer zul je het grootste verschil zien, maar ook daarna kun je het kledingstuk nog kleine beetjes krimpen. Het is alleen niet goed voor de stof om zo vaak aan hitte te worden blootgesteld, dus pas hier wel mee op.

Kleding krimpen in de wasmachine

Je kunt ook de wasmachine gebruiken om je kleding te laten krimpen. Dat doe je zo:

  1. Plaats het kledingstuk in de wasmachine en zet deze aan op de hoogste temperatuur. Ook hier is het belangrijk dat je geen verschillende kleuren samen in de wasmachine doet. Je kunt eventueel wat witte azijn aan de was toevoegen om de kleuren van het kledingstuk zelf mooi te houden.
  2. Plaats het kledingstuk hierna in de droger, weer op de hoogste stand (voor zover het materiaal dat toelaat).
  3. Net als met de vorige methode, kun je dit proces herhalen zo vaak je wilt.

Bron | Purewow.com

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden