Gasprijzen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tarief voor stroom en gas opnieuw flink omhoog

De energieprijzen gaan door het dak en wellicht voel je dat al in je portemonnee. Volgende maand staat consumenten mogelijk opnieuw een stijging van het energietarief te wachten. Energieleveranciers Essent en Eneco kondigen vanaf oktober een hoger tarief aan voor stroom en gas.

Energieleveranciers gooien hun variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober omhoog. Zo gaat het tarief voor stroom bij Essent met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent, laat het bedrijf aan zijn afnemers weten. Ook de tarieven van Eneco stegen de afgelopen tijd flink.

Stijging bij Essent

“De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog,” staat in een mail van Essent aan klanten.

Het huidige stroomtarief bedraagt 0,29447 euro per kilowattuur en dat stijgt vanaf volgende maand naar 0,44395 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51371 euro per kubieke meter naar 1,99440 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent ‘Korting Thuisvoordeel’ krijgen.

De nieuwe tarieven zijn inclusief “energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw”.

Volgens Essent hebben ruim 1 miljoen klanten een variabel energiecontract. De energierekening gaat voor hen met gemiddeld 30 procent stijgen, meldt Essent op zijn website. De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Stijging energieprijs Eneco

Ook de energieprijzen van Eneco gingen sinds juli over de kop. Betaalden klanten in juli nog 1,6905 euro voor een kuub gas, per oktober gaat het tarief voor huidige klanten naar 3,3960 euro. De prijs voor een kilowattuur stroom steeg vanaf juli van 0,3584 euro naar een tarief van 0,8411 euro per oktober.

Nieuwe klanten van energieleveranciers zijn sowieso duurder uit. Zo betalen klanten van Essent bijna 4 euro voor een kuub gas en bijna 84 cent per kilowattuur stroom volgens het enkeltarief. Huishoudens die nu een contract bij Eneco afsluiten lijken nog duurder uit te zijn. Zij betalen namelijk ruim 4 euro per kubieke meter gas en bijna 96 cent per kilowattuur enkeltarief. Wel hanteert Eneco nog een btw-tarief van 21 procent. Het kabinet heeft echter besloten om de btw op energie vanaf juli tijdelijk te verlagen naar 9 procent tot het einde van dit jaar.

Volgens de website van de energieleverancier wordt die verlaging verrekend in de jaarnota. In de prijzen van Essent is de btw-aanpassing al verrekend.

Meer weten over je energiecontract? Dit zijn de meestgestelde vragen over energiecontracten (met antwoorden van een expert).

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Merel SchutGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden