Suzanne (rechtsvoor op de foto) doet mee aan het NK Legpuzzelen: ‘Als je geluk hebt krijg je een puzzel die je ooit thuis al hebt gemaakt’ Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd

PREMIUM

Suzanne doet mee aan het NK Legpuzzelen: ‘We hebben nog nooit buiten de wedstrijd om met elkaar gepuzzeld om te oefenen’

Het is misschien wel het leukste en gezelligste kampioenschap van Nederland: het NK Legpuzzelen. Suzanne Duivenvoorde (36) doet samen met haar zusje, oom en oma Corrie van negentig op zondag 15 januari mee aan één van de voorrondes voor de grote finale. “We eindigen hoe dan ook niet onderaan.”

Tijdens het NK Legpuzzelen krijgt elk team dezelfde puzzel van Jan van Haasteren van duizend stukjes. Ruim 700 teams van vier personen doen mee aan het kampioenschap en moeten allemaal zo snel mogelijk de puzzel leggen.

Hoelang je over zo’n puzzel doet, hangt volgens Suzanne echt af van het soort puzzel. “Er zit toch een verschil in moeilijkheidsgraad in. De laatste keer deden we er ongeveer anderhalf uur over.”

Corrie en de Rekels

De liefde voor puzzelen is bij Suzanne en haar zus al op jonge leeftijd begonnen. “Mijn zusje en ik puzzelden thuis eigenlijk altijd al en ook wanneer we bij oma gingen logeren, werd er altijd een puzzel op tafel gelegd,” vertelt ze. Dat is ook de reden waarom ze hun team de naam ‘Corrie en de Rekels’ hebben gegeven, vernoemd naar hun oma Corrie en de bekende muziekgroep.

Voorbereiding

Ondanks dat je misschien goed op elkaar ingespeeld moet zijn op het NK Legpuzzelen, oefent de familie niet samen. “We hebben nog nooit buiten de wedstrijd om met elkaar gepuzzeld om te oefenen. Het is dus niet alsof we samen trainen. We zijn dus niet echt goed op elkaar ingespeeld, maar we weet van tevoren toch niet welke puzzel we gaan maken. We spreken vaak, wanneer we de puzzel zien, af wie op welke plek begint. Die taken leggen we meestal niet van tevoren vast.”

Kansen

Corrie en de Rekels doen in 2023 voor de vijfde keer mee aan het NK Legpuzzelen, maar hebben nog nooit de finale gehaald. “De eerste keer dat we meededen hadden we geen idee hoe we ervoor stonden, maar het viel ons mee. Toen werden we elfde, die plek hebben we twee keer behaald. Daarnaast zijn we één keer zevende geworden en één keer tiende,” licht Suzanne toe.

Het team hoopt dit NK, gebaseerd op de vorige uitslagen, de top tien te halen. “Het hangt ook enorm af van de puzzel die je krijgt,” vertelt Suzanne. “Als je geluk hebt krijg je een puzzel die je ooit thuis al hebt gemaakt. Ik ga er in ieder geval vanuit dat we er een uur tot anderhalf uur over doen. We eindigen hoe dan ook niet onderaan.”

Drie generaties

Dat Suzanne dit samen met haar zusje, oom en oma mag doen vindt ze ontzettend bijzonder. “We zijn begonnen voor de lol met puzzelen en toen zagen we het NK voorbij komen. Het leek ons gelijk een leuk idee om mee te doen. Ook mijn oma was gelijk om. We zijn er blanco ingestapt en toen bleek dat we het aardig konden, kregen we er nog meer lol in. Oma is ook ontzettend trots dat ze dit nog mee kan maken. Ze gaf aan dat dit de laatste keer wordt dat ze mee gaat doen. Haar gezondheid gaat achteruit en dat maakt dit NK extra bijzonder voor ons als team.”

Op 7 mei vindt de finale van het NK Legpuzzelen plaats in Roelofarendsveen. Een extra feestelijke editie want de Jan van Haasteren studio bestaat 10 jaar. Jij kunt erbij zijn. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een wedstrijd snelpuzzelen, darten of een quiz en de tekenaars van de Jan van Haasteren studio zijn aanwezig. Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar zijn via www.nklegpuzzelen.nl.

Sanne van der LindenAangeleverd

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden