Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is het bizarre voordeel van één mailtje minder per dag sturen

dit-is-het-bizarre-voordeel-van-een-mailtje-minder-per-dag-sturen.jpg

Kun jij je af en toe ook zo verbazen om het aantal nutteloze mailtjes dat je, per dag, van je collega’s ontvangt? Dan heb je vanaf vandaag een goed excuus om niet meer overal op te reageren: met een mailtje minder per dag verklein je namelijk de CO2-uitstoot.

Je staat er misschien niet bij stil, maar de mailtjes die je dagelijks verstuurt komen niet zomaar in één keer bij de ontvanger terecht. Voordat het daar namelijk is, gaat het eerst nog langs energievretende elektronica.

Déze weg legt je mailtje af

Wanneer je een mailtje verstuurt, gaat het langs een netwerk van glasvezelkabels, de hele wereld rond. Voordat hij bij de ontvanger is, maakt ‘ie eerst nog een ‘tussenstop’ in een datacenter waar allerlei data worden verstuurd, verwerkt, opgeslagen én geanalyseerd. En die datacenters verbruiken niet alleen veel energie, ze hebben ook nog eens een ongelofelijk uitstoot. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je 24/7 je mails kunt checken, wat betekent dat de servers altijd actief zijn en dus non-stop energie verbruiken.

Hoeveel kun je besparen?

Dit betekent dus dat het mailtje dat jij stuurt ook CO2 uitstoot. Uit een recent rapport van de Financial Times blijkt zelfs dat als elke Brit dagelijks één mailtje minder zou sturen, dit maar liefst 16.433 ton CO2 zou besparen. Deze hoeveelheid CO2 komt overeen met tienduizenden vliegtuigreizen naar Europa en is dus bepaald niet niks. Als je echter stilstaat bij het feit dat het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 435,3 miljoen CO2 uitstoot, blijft het natuurlijk wel een druppel op een hete plaat, maar alle kleine beetjes helpen! Het zijn trouwens niet alleen mails die veel energie verbruiken, hetzelfde geldt ook voor smsjes, al stoten die wel aanzienlijk minder CO2 uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | Getty

Ook interessant