Blootstelling blauw licht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Studie: langdurige blootstelling aan blauw licht versnelt mogelijk verouderingsproces

Gedurende de dag staren we allemaal naar een scherm. Dit kan bijvoorbeeld je laptop, mobiel of tablet zijn. Al deze apparaten stralen blauw licht uit. Langdurige blootstelling aan dit licht kan schade aanbrengen aan je ogen en slaapritme, maar daar blijft het helaas niet bij.

Een nieuwe studie heeft namelijk voorzichtig bewijs gevonden dat dit licht een aanslag op je hele lichaam kan zijn.

Onderzoek fruitvliegjes

De onderzoekers aan de Oregon State University, hebben ontdekt dat langdurige blootstelling aan blauw licht mogelijk een schadelijk effect zou kunnen hebben op verschillende cellen in ons lichaam. Om tot dit voorzichtige bewijs te komen, werden er verschillende experimenten uitgevoerd met fruitvliegjes. Deze insecten werden twee weken lang blootgesteld aan blauw licht en vergeleken met fruitvliegjes die twee weken in het donker leefden.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er na deze twee weken een groot verschil te zien was in het niveau van de metaboliet, oftewel stofwisselingsproducten, van de vliegjes die twee weken lang in blauw licht hadden geleefd. Ze ontdekten dat met name het niveau van het metaboliet succinaat verhoogd was terwijl het glutamaat niveau juist was verlaagd.

Succinaat en glutamaat

Voordat we verder ingaan op het onderzoek is het misschien handig om te weten wat de termen succinaat en glutamaat inhouden. Succinaat is een essentieel voor de productie van de brandstof voor de functie en groei van elke cel, terwijl glutamaat verantwoordelijk is voor de communicatie tussen neuronen. De veranderingen die de onderzoekers waarnamen suggereren dat de cellen niet optimaal functioneren, wat tot vroegtijdige celdood kan leiden. Bovendien verklaart dit ook gelijk de manier waarop blauw licht het verouderingsproces versnelt.

Maar wat hebben de cellen van een fruitvliegje te maken met de cellen van een mens? De onderzoekers verklaren dat de signaalstoffen in de cellen van fruitvliegjes en mensen hetzelfde zijn. Hierdoor is de kans groot dat blauw licht hetzelfde negatieve effect op de mens heeft.

Cellen worden aangetast

Onderzoeker Jun Yang verklaart aan Scientias dat hij de resultaten van dit onderzoek verrassend vindt: “Eerdere studies hebben zich alleen gericht op het effect van blauw licht op het menselijk oog. Daarom weten we nu dat blauw licht bepaalde oogaandoeningen, zoals ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie’ kan bevorderen. Nu toont ons onderzoek aan dat blauw licht ook andere cellen aantast, niet alleen de cellen die gespecialiseerd zijn in lichtperceptie.”

Verder onderzoek nodig

In hoeverre we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken over deze ontwikkeling, moet nog verder worden onderzocht. “Om het mechanisme goed te begrijpen, gebruikten we tijdens onze experimenten een vrij sterk blauw licht,” legt Yang uit. “Mensen worden in het dagelijks leven echter blootgesteld aan stuk minder intens licht. De cellulaire schade is daardoor mogelijk minder ernstig.”

De onderzoekers pleiten daarom voor vervolgonderzoek. Tijdens toekomstig werk willen ze de effecten van blauw licht rechtstreeks op menselijke cellen bestuderen. “Dan kunnen we namelijk pas goed bepalen in hoeverre menselijke cellen vergelijkbare veranderingen in het niveau van metabolieten vertonen en hoe ernstig ze worden beschadigd na langdurige blootstelling aan blauw licht,” besluit Yang.

Bron | Scientias

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden