Anita Witzier (60) wil nog niet stoppen met werken bij de televisie.  Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Stoppen met werken? Anita Witzier (60) moet er niet aan denken: ‘Wat mij betreft ga ik nog een paar jaar vol aan de bak’

Anita Witzier (60) wil voorlopig nog wel een aantal jaren blijven werken. Als haar televisiecarrière in de toekomst zou eindigen, verplaatst ze graag naar een plekje achter de schermen.

Aan Libelle vertelt Anita dat ze de laatste tijd nadenkt over wat ze gaat doen wanneer er een einde komt aan haar televisiewerk. Soms wordt weleens gezegd dat je werk niet is wie je bent, maar daar is Anita het niet mee eens. “Werk bepaalt wél voor een groot deel je identiteit, voor jezelf en voor de buitenwereld. Als je je dat niet realiseert, kom je voor een grote schrik te staan als dat wegvalt. Het kan lastig zijn om die nieuwe ruimte in te vullen.”

Niet stoppen met werken

Al 34 jaar is het gezicht van Anita Witzier op de buis te zien. Maar ze wilt nu ook ruimte bieden aan nieuw talent. Helemaal stoppen met werken bij de televisie? Dat liever niet. Ze ziet zichzelf ook wel achter de schermen werken als opleider, vraagbaak of supervisor. “Daar kan ik mijn kennis en kunde kunnen blijven delen. Aan de andere kant fantaseer ik ook heus weleens over een roadtrip door Europa met mijn man. Wat mij betreft ga ik nog een paar jaar vol aan de bak.”

Jarenlang presenteerde Anita het tv-programma Memories waarin oude liefdes werden opgespoord. In 2018 droeg ze het stokje over aan Katja Schuurman. Witzier vertelt dat dat waarschijnlijk niet door haar leeftijd kwam, maar omdat de KRO-NCRV een jongere doelgroep wilde aanspreken. “Ik heb nooit te horen gekregen dat ík te oud zou zijn.”

Start van de televisiecarrière van Anita Witzier

Tijdens haar studie Rechten belandde Anita bij de televisie. Via een uitzendbureau kreeg ze een baan op de redactie van het Veronica-programma Tineke. “Hartstikke leuk. Daarna zochten ze daar omroepsters, en zo is het gekomen. Ik ben er echt ingerold. En ik zei ook overal ja op, ik zag alles als buitenspelen.”

In haar televisiecarrière heeft ze recent de beste herinneringen aan het tv-programma Anita wordt opgenomen. “Omdat we taboes hebben aangekaart en daarmee bij veel mensen een snaar hebben geraakt. We liepen mee in een vrouwengevangenis, in een psychiatrische kliniek, in de ouderenzorg, en alle ideeën die ik daar van tevoren over had, klopten niet. Wat wel waar bleek, is dat het op die plekken om doodgewone mensen ging, zoals jij en ik. En sommigen komen nooit uit zo’n kliniek, die hebben levenslang. De vraag is of die mensen met de juiste hulp worden opgevangen door de maatschappij, en of we kunnen accepteren dat het is zoals het is.”

Bron | Libelle

Saskia WinkensBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden