Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Last van maskne? Een mondkapje van deze stof is het beste voor je huid

deze-stof-mondkapje-is-het-beste-voor-je-huid.jpg

De mondkapjesplicht is inmiddels van kracht. En daarmee zijn we de komende maanden nog volop in de weer met dat stukje stof voor onze neus en mond. Naast dat het voor de nodige benauwdheidsongemakken zorgt, hebben veel mensen hierdoor ook meer last van een droge huid en huidirritatie. Maar we hebben de oplossing: een mondkapje van een bepaalde stof is namelijk het beste voor je huid. 

En deze stof zou je zelfs het beste beschermen tegen het virus.

Een mondkapje van deze stof is het beste voor je huid

Mondkapjes zijn er tegenwoordig in allerlei soorten, maten, printjes en kleuren. Je kunt natuurlijk voor een wegwerpexemplaar kiezen, maar naast dat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu, is ook het materiaal niet ideaal voor je huid. En ook niet elk stoffen mondkapje doet wonderen. Wil je de kans op huidirritatie en puistjes, ook wel maskne genoemd, voorkomen? Dan kun je het beste zelf een mondkapje maken óf kopen van zijde. Doordat deze stof erg fijngeweven is, geeft het mondkapje minder wrijving tegen je huid. Hierdoor droogt je huid minder snel uit en is de kans op huidirritatie kleiner.

Beste bescherming

Naast dat zo’n zijden mondkapje natuurlijk erg chique oogt en het beste is voor je huid, is er nog een voordeel. Een mondkapje van zijde in combinatie met katoen blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago namelijk effectief te beschermen tegen de aerosoldeeltjes. Door de twee stoffen te combineren worden de virusdeeltjes op twee verschillende manieren gefilterd. Allereerst doordat de dichtgewoven katoen een barrière vormt voor de grotere druppels. Vervolgens zorgt de zijde met de elektrostatische lading van de stof dat de kleinere druppeltjes aan het materiaal blijven plakken, in plaats van dat deze hier doorheen komen. Daarbij is het wel belangrijk dat naast de juiste stof het mondkapje ook echt goed aansluit op je gezicht en je deze niet aan de buitenkant aanraakt als je ‘m op hebt.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat een loszittend mondkapje wél goed aansluit

Mondkapje wassen

Om zowel besmettingsgevaar als huidproblemen te voorkomen ben je er nog niet helemaal met een mondkapje van zijde. Het is namelijk ook belangrijk dat je het masker na gebruik altijd wast. Doe je dit niet, dan loop je ook met een zijden mondkapje risico op maskne. Was je mondkapje altijd op zestig graden, anders is de kans groot dat niet alle virusdeeltjes en bacteriën dood zijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Harper’s Bazaar, New Scientist, Science Daily
Beeld | Getty Images

Margriet extra winter

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant