Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom het juist beter is om je stoep níet sneeuwvrij te maken

waarom-het-juist-beter-is-om-je-stoep-niet-sneeuwvrij-te-maken-margriet.jpg

Het sneeuwvrij maken van je stoep doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen: je wilt immers niet dat voorbijgangers een lelijke smak maken voor je deur. Toch kun je dit vriendelijke gebaar maar beter laten, het is namelijk in de meeste gevallen níet veiliger om je stoep sneeuwvrij te maken.

Wij leggen je hier uit hoe dat zit.

Waarom je je stoep beter níet sneeuwvrij kunt maken

Je hoopt natuurlijk dat je door het sneeuwvrij maken van je stoep ervoor zorgt dat het voor jezelf én anderen veiliger is om te wandelen. Toch is dit in de meeste gevallen niet zo. Sterker nog: het wegscheppen of vegen van de sneeuw heeft alleen zin als je het echt direct na een sneeuwbui doet. Doe je dit niet, dan vriest de sneeuw vast tegen de ondergrond. Bij het wegscheppen van de sneeuw blijft het onderste harde laagje, volgens Beatrijs Ritsema, etiquette-columnist bij Trouw, gewoon zitten. Dit laagje is niet alleen gladder dan de sneeuw die er bovenop lag, maar ook nog eens minder zichtbaar. Niet veilig dus.

Lees ook: Glad op de weg? Zó voorkom je een valpartij op de fiets

Flinke troep

Daarnaast levert het sneeuwvrij maken van je stoep ook nog eens een flinke troep op. Je ruimt de sneeuw namelijk niet echt op, maar je verplaatst het alleen. Normaal gesproken als je sneeuw gewoon laat liggen, dan verdwijnt deze vanzelf als de temperaturen weer wat omhoog gaan. Bij opgeruimde sneeuwhopen is dat een ander verhaal: deze bruine blubber blijft vaak nog wekenlang op dezelfde plek liggen, wat er natuurlijk allesbehalve netjes uitziet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant