Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Déze stenen helpen ontspannen en bevorderen de nachtrust

deze-stenen-helpen-ontspannen-en-bevorderen-de-nachtrust.jpg

De één gelooft er heilig in, de ander vindt het onzin: de kracht van edelstenen. Wij zijn meer een gevalletje ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Vooral de belofte van een betere nachtrust met behulp van stenen klinkt ons als muziek in de oren.

We zochten uit hoe dit precies werkt, en wélke stenen je dan nodig hebt.

De helende kracht van edelstenen

Misschien hebben stenen en mineralen écht helende krachten, misschien is het een placebo-effect. Wat wel zeker is, is dat miljoenen mensen van over de hele wereld beweren het magische effect van de stenen gevoeld te hebben. Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar alternatieve geneeskundigen geloven dat stenen en mineralen bepaalde energieën bevatten en opvangen, en dat deze energie effect kan hebben op onze (mentale) gezondheid.

De vibraties om ons heen

Hanneke Peeters, auteur van het boek Rock Your Crystals, omschrijft het als volgt: “De warmte en het licht (beide vormen van energie) die de zon uitstraalt, die voelen we en vinden we normaal. Met die gedachte in ons achterhoofd is het toch niet zo’n gek idee dat stenen ook vormen van energie uitstralen?” Alles bevat een bepaalde mate van energie, en die kunnen we voelen. “Moleculen formeren zich tot onder meer geluid, gedachten of materie, waarin ze een bepaalde trilling hebben. Deze trilling of vibratie is voelbaar”, legt Peeters uit. “Een boom heeft een hogere vibratie dan een plastic tuinstoel. […] Vibraties zijn dus overal. Ook in stenen. Hoe ze jouw stemming beïnvloeden wordt bepaald door de kleur, vorm en grootte.”

Lees ook:
Slaap je slecht? Déze vier kruiden zorgen voor een betere nachtrust

Stenen die de nachtrust bevorderen

Zo heeft iedere steen een andere betekenis en werking. Voor ieder kwaaltje is er wel een toepasselijke steen te vinden. Ook voor slapeloosheid is er een ‘recept’ van stenen, die je kunt inzetten voor een betere nachtrust. Het gaat dan om stenen die kalmerende en beschermende vibraties afgeven. De amethist staat het meest bekend als ‘slaapsteen’. Deze steen staat symbool voor rust en ontspanning en kan je helpen om in een diepe slaap te komen.

De kracht van de amethist

Slaap wordt voornamelijk verstoord door prikkels die we ervaren. Geluiden, gedachten, maar ook prikkels die we de hele dag door binnenkrijgen. Hierdoor voel je je onrustig en kom je minder makkelijk in slaap. De amethist helpt om het contact met je intuïtie te herstellen, waardoor je jezelf beter kunt horen en de prikkels kunt buitensluiten. Daarom wordt deze steen ook wel ‘de steen van de verlichting’ genoemd. Hij vormt de brug tussen de fysieke jij en je hogere zelf.

Beter slapen met stenen

Hoe kun je een amethist dan gebruiken om makkelijker in slaap te komen? Simpel: leg er eentje onder je kussen of op je nachtkastje. Andere stenen die bevorderlijk kunnen zijn voor de slaap zijn: een rozenkwarts (geeft positieve gedachtes) en bergkristal (helderheid en puurheid). Let er wel op dat je niet te veel kristallen door elkaar gebruikt: dit kan, net als verschillende radiozenders door elkaar, storing geven. En dat werkt juist averechts. Probeer liever om en om uit welke steen het beste voor jou werkt.

Andere tips voor een betere nachtrust

Natuurlijk kunnen stenen niet voor een betere nachtrust zorgen als er veel andere, onderliggende redenen zijn die je slaap mogelijk verstoren. Probeer daarom de onderstaande tips ook uit.

  • Kun je niet slapen vanwege onrustige/negatieve gedachten? Ga na waar deze vandaan komen, en probeer voor het slapengaan je zorgen van je af te schrijven. Zo zijn ze uit je hoofd en kom je makkelijker in slaap.
  • Gebruik, in plaats van sterke slaapmedicatie, eerst valeriaan. Dit natuurlijke, rustgevende kruid kan helpen om in slaap te komen.
  • Plaats zo min mogelijk apparaten in je slaapkamer. Deze geven ook vibraties af, die ervoor kunnen zorgen dat je je onrustig voelt en lastig in slaap komt.
  • Volgens de regels van feng shui ook uit den boze in de slaapkamer: rommel en spiegels. Spiegels weerkaatsen energie, en dat zorgt wederom voor onrust.
  • Probeer minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken (telefoon, televisie). Het licht van deze schermen bedriegt je hersenen en laat ze denken dat het nog dag is, waardoor je geen melatonine aanmaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat je in slaap valt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Rock Your Crystals van Hanneke Peeters, Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Dagelijks je horoscoop van Margriet beluisteren

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hey Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant