Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit verklapt je stem over je persoonlijkheid

stem-persoonlijkheid.jpg

Diep, warm, zwaar, zacht, geknepen, nasaal of schel en van hoog tot laag: stemmen zijn er in allerlei soorten. En hoewel we vaak meer gefocust zijn op wat we zeggen, is juist ons stemgeluid onbewust veel belangrijker. Je stem kan je namelijk het een en ander verklappen over je persoonlijkheid.

Waarom is de ene stem bijvoorbeeld zo aantrekkelijk terwijl we van een ander geluid direct koude rillingen krijgen?

Dít zegt je stem over je persoonlijkheid

Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar hoe een stem klink is heel belangrijk. Beïnvloedingsdeskundige en spraak-, taal- en stempatholoog Pacelle van Goethem legt aan Psychologie Magazine uit dat je stem bijna voor veertig procent bepaalt hoe je op anderen overkomt. Het is dus eigenlijk veel belangrijker hoe je iets zegt, dan wat je zegt. Een schuchter persoon heeft over het algemeen een monotoner en zachter stemgeluid, terwijl een uitgelaten persoon sneller een vrolijkere, hardere stem heeft en meer intonatie toepast. Een ernstige stem vertelt over je persoonlijkheid vaak dat je zelfverzekerd bent en hiermee straal je op andere autoriteit uit. Hogere stemmen komen vaker nerveus over. En onzekerheid is vaak te horen aan slechte articulatie of zacht praten. Spreek je langzaam of vlak? Dan kan dat neerslachtig overkomen. Een luide, afgebeten stem klinkt vaak boos en lage, zwoele klanken staan voor lust. 

Daarnaast heeft ook je stemming invloed op je stemgeluid. Zo kun je het vaak horen als iemand blij is of juist verdriet heeft. Die stemklank heeft ook deels invloed op hoe een boodschap bij een ander aankomt. Als iemand bijvoorbeeld heel opgewekt een vrolijk klinkt, kun je zelf ook een glimlach op je gezicht krijgen.

Overtuigende stem 

Daarnaast is volgens Van Goethem vooral de toonhoogte van je stem een beïnvloedingswapen. Vooral een lage stem heeft meer overtuigingskracht dan een hoge stem. Dat komt omdat we van oudsher lage stemmen met fysieke dominantie associëren. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij dieren: grotere beesten maken een lagere geluid. Ook zou een lage stem voor kracht en wijsheid staan. Hierdoor zou je onbewust mensen met een lage stem betere leiders kunnen vinden. 

Er is zelfs een theorie dat mensen met een laagste stem in een vergadering altijd gelijk krijgen. Dat betekent niet dat je als vrouw met een hoge stem ineens lager moet gaan praten dan de laagste mannenstem uit de groep, want volgens Van Goethem gaat het om degene die zijn stem het meest in zijn eigen lage bereik gebruikt.

Lees ook: Benieuwd hoe jouw stem voor anderen klinkt? Hoor het met dít trucje

Een onweerstaanbaar stemgeluid

Een lage stem heeft niet alleen meer overtuigingskracht, mannen met een lage stem blijken namelijk ook aantrekkelijker voor potentiële partners. Andersom vinden mannen vrouwen met een hogere, vriendelijke stem aantrekkelijker. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen op hun vruchtbaarste moment in hun cyclus qua stemgeluid iets omhoog schieten. Zowel mannen als vrouwen vinden de vrouwelijke stem op dat moment het meest onweerstaanbaar. Toch heeft volgens Van Goethem een vrouw met een lagere toonhoogte nodig om overtuigender te zijn. Daarnaast kan een hoge stem naast vrouwelijk en charmant ook overkomen als kinderlijk, onzeker of betuttelend.

Zelfde stem? Dan ben je aardiger

Wil je punten scoren bij anderen? Dan kun je het beste je stemgeluid aanpassen aan dat van je gesprekspartner. Het blijkt namelijk dat we mensen met stemmen die op onze eigen stem lijken een stuk aardiger vinden dan mensen met een heel ander stemgeluid. Ook in hetzelfde tempo spreken als de ander doet het goed. Proefpersonen in een studie zagen de ander hierdoor als competenter en aantrekkelijker dan mensen die sneller of langzamer spraken. En als laatste bleek ook dat mensen die hun spreekpauzes aanpasten aan de ander aardiger over kwamen. 

Bron | Famme, Psychologie Magazine, Gezondheid.be, 14voices
Beeld | Getty Images

M44 Cover HR JPG

Margriet 44 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met schrijfster Annejet van der Zijl, 5 x de tosti op chic, alles over de juiste houding om klachten te voorkomen, een grote wintertuin gids, tips om je innerlijke slons na anderhalf jaar thuiswerken te omarmen, de laatste herfsttrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant