zeventigplussers verkeersdoden fiets Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steeds meer zeventigplussers onder verkeersdoden op de fiets

Het aantal verkeersdoden onder fietsers is al jaren ongeveer gelijk, maar het gaat steeds vaker om zeventigplussers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Vorig jaar kwamen 119 mensen om het leven bij een fietsongeluk. 57 procent daarvan was boven de zeventig. Twaalf jaar geleden was dat percentage lager: 49 procent.

Meer zeventigplussers onder verkeersdoden

Waarom steeds meer zeventigplussers overlijden door een fietsongeluk, en of dat iets te maken heeft met de populariteit van elektrische fietsen, laat het CBS niet weten. En daar hebben ze een reden voor. “Dit komt doordat niet altijd wordt geregistreerd welk type fiets betrokken is bij een ongeluk,” legt een woordvoerder uit. “Ze zijn ook steeds moeilijker als dusdanig te herkennen, doordat niet altijd meer zo’n zichtbare batterij onder de bagagedrager zit. Het aantal elektrische fietsen wordt daardoor onderschat in de cijfers.”

Vaker eenzijdig ongeval

Opvallend: bij dodelijke fietsongelukken gaat het steeds vaker om een eenzijdig ongeval, blijkt uit het onderzoek. In 2010 ging het om 25 procent, nu is dat gestegen naar 34 procent. Bij een eenzijdig fietsongeluk is geen sprake van een botsing tegen een obstakel, zoals een auto of een boom. Fietsers vallen bijvoorbeeld door een slecht wegdek, gladheid, door een voet tussen de spaken, het maken van een verkeerde beweging of ze worden onwel. Vorig jaar was bijna driekwart van de dodelijke slachtoffers van een eenzijdig ongeval zeventigplus.

Gevaren van elektrische fiets

Hoewel het CBS nu geen uitspraken doet over de oorzaak van het stijgende aantal verkeersdoden onder zeventigplussers, gaat het volgens eerder onderzoek steeds vaker om mensen op elektrische fietsen. Van alle omgekomen fietsers in 2020 reed een derde op een e-bike. Sommige experts zijn daarom voorstander van een fietshelmplicht.

Bron | NU.nl, CBS

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden