Steeds meer plaagmieren in Nederland: dít zijn het (en zo kom je ervan af) Beeld Plaagmieren
Beeld Plaagmieren

Steeds meer plaagmieren in Nederland: dít zijn het (en zo kom je ervan af)

De plaagmier rukt razendsnel op in ons land. En het vervelende is: als de mieren er eenmaal zijn, is het heel moeilijk om ze weer weg te krijgen.

Acht jaar geleden werden voor het eerst een paar kolonies plaagmieren in Nederland ontdekt. Inmiddels is dat uitgegroeid tot achttien superkolonies. Daarom trekt EIS Kenniscentrum Insecten aan de bel.

Verschillende kolonies

De plaagmieren komen mee in pot- en kuipplanten uit mediterrane en Aziatische landen. De beestjes werden ook in tuincentra gevonden. Een kolonie plaagmieren – die bestaat uit honderden tot duizenden koninginnen die allemaal eitjes leggen – vermenigvuldigt zich razendsnel. De plaagmier is tot nu toe gevonden in Rotterdam, Eindhoven, Oldenzaal en Amersfoort, maar waarschijnlijk hebben de kolonies zich nog op meerdere plekken genesteld. Volgens EIS is dat een probleem, want op deze manier kunnen ze inheemse insecten verdringen.

Lees ook:
Deze bijtgrage mier dreigt de nieuwste insectenplaag te worden

Overlast door plaagmieren

De insecten kunnen door kleine gaatjes heel makkelijk je huis binnenkruipen. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel voor overlast zorgen. In hun zoektocht naar voedsel kruipen ze ook in de gootsteen, vaatwasser en zelfs in stopcontacten, wat voor kortsluiting kan zorgen. Omdat plaagmieren veel lijken op inheemse mieren, is het soms lastig ze te herkennen. Vermoed je dat een kolonie plaagmieren zich in je huis heeft genesteld? Dan adviseert EIS om ze te bewaren. “De mensen kunnen wat mieren verzamelen in een bakje en ze één of twee dagen in de vriezer leggen. Dan zijn ze dood en kun je ze in een dunne envelop naar ons opsturen.” Het kenniscentrum controleert dan of het inderdaad om een plaagmier gaat en denkt graag mee over een oplossing. Met gecoördineerde bestrijding hopen ze verdere verspreiding van het beestje te voorkomen.

Bron | Radar
Beeld | Getty Images

Maike AbmaPlaagmieren

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden