Margriet logo
Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van pakketkluizen in plaats van PostNL-punten. Beeld PostNL
Beeld PostNL

Steeds meer pakketkluizen in plaats van PostNL-punten: zo werkt het

Langzamerhand verdwijnen de PostNL-pakketpunten uit de filialen van Albert Heijn. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van onbemande pakketkluizen. Wat zijn dit precies voor kluizen en hoe werkt het? We leggen het uit.

Door een reorganisatie bij Albert Heijn zijn sinds 2016 al veel pakketpunten verdwenen. Dit heeft te maken met de hoge werkdruk van het baliepersoneel. Eind vorig jaar waren er nog 27 winkels met een PostNL-pakketpunt, maar ook deze pakketpunten gaan uiteindelijk weg.

Zo werkt een pakketkluis

Dat de pakketpunten verdwijnen, betekent niet dat je geen pakketjes meer kunt ophalen bij Albert Heijn. De supermarktketen gaat meer gebruik maken van pakketkluizen. De bezorger laat je pakket daarin achter. Als je bestelling in de kluis ligt ben je de enige die deze kan openmaken. Tijdens het bestellen kies je zelf de locatie waar je je pakket wilt ophalen en bij de bestelling krijg je een code om de pakketkluis te openen.

Pakket zo snel mogelijk ophalen

Het is wel belangrijk om je bestelling zo snel mogelijk uit de kluis te halen. Bij PostNL blijft een pakket namelijk maximaal drie dagen in de kluis liggen. Bij DHL is dat bijvoorbeeld zeven dagen. De bezorger laat het zelf meestal ook weten hoeveel dagen je hebt om een bestelling op te halen. Je kunt de pakketkluis trouwens ook gebruiken om een pakket naar iemand anders te sturen.

Pakketkluis-aan-huis

De pakketkluizen worden al een aantal jaar in Nederland gebruikt. Ook bedrijven zoals Bol.com, UPS en Amazon hebben hun eigen varianten. Wist je dat PostNL zelfs speciale pakketkluizen aan huis gebruikt? Hierin stopt de bezorger je pakket en hij hangt de kluis vervolgens bij de voordeur. Hierdoor hoef je niet thuis te blijven om te wachten op je bestelling. Bedenk wel dat sommige pakketten niet in de kluis passen en dat er meestal maximaal één pakket tegelijk in past.

Verdwijnt het bezorgen aan huis door pakketkluizen?

Nog steeds is bezorging aan huis de populairste methode, maar PostNL en DHL willen wel meer pakketkluizen laten bouwen. Dat betekent echter niet dat bezorging aan huis binnen een korte tijd gaat verdwijnen. Wel lijkt het erop dat de fysieke ophaalpunten worden vervangen door de kluizen.

Zijn er nog fysieke ophaalpunten?

Vind je het toch fijner om je pakket op te halen bij een fysiek ophaalpunt? Dan kun je via de website van PostNL zoeken welke ophaalpunten er in de buurt zijn. In totaal gaat het om meer dan 3.750 locaties in Nederland. Albert Heijn neemt dus afscheid van de fysieke PostNL-pakketpunten, maar andere supermarkten maken er nog wel gebruik van. Vaak zijn er ook pakketpunten te vinden in tabakszaken, fietsenwinkels, tuincentra, bouwmarkten en soms bij mensen thuis.

Lisa ManchePostNL

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden