voedselbank Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steeds meer mensen naar de voedselbank: ‘Vooral ouderen’

De afgelopen twee maanden is het aantal mensen dat naar de voedselbank gaat met 10 procent gestegen. Vooral ouderen met een AOW maken er gebruik van, meldt koepelorganisatie Voedselbanken Nederland.

Op dit moment gaan ongeveer 100.000 Nederlanders wekelijks naar de voedselbank. De afgelopen maanden is dat aantal flink gestegen, vooral in grote steden.

Meer ouderen naar voedselbank

Volgens Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland stappen meer mensen naar de voedselbank, omdat ze vanwege de inflatie en hoge energieprijzen niet meer rond kunnen komen. Vooral ouderen komen in de problemen. “We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen, dat nu niet meer kunnen”, legt hij uit. “We denken dat die groep het komende half jaar groter wordt als de huidige situatie ongewijzigd blijft.”

Geen zomerdip

Normaal neemt de drukte bij de voedselbanken in de zomermaanden af. In juni, juli en augustus merkten ze altijd een dip, tot nu. “Mogelijk gingen mensen dan naar familie in het buitenland of kweekten ze hun eigen eten in de tuin. Die dip zien we dit jaar voor het eerst niet.” De koepelorganisatie gaat de komende tijd samen met de overheid kijken hoe ze iedereen, ondanks de drukte, kunnen helpen aan een voedselpakket. Ook vragen ze donateurs, zoals supermarktketens en fabrikanten, om meer voedsel te doneren. Om voedselverspilling tegen te gaan, leveren zij nu minder aan. Wijnbelt is het daarmee eens, “maar het moet niet ten koste gaan van mensen die honger hebben.”

Voedselbank

De voedselbank helpt mensen die niet genoeg geld hebben voor levensonderhoud, zoals eten en drinken. Of je in aanmerking komt voor een voedselpakket hangt af van het bedrag dat je overhoudt voor boodschappen. Een pakket voor twee personen bestaat elke week uit ongeveer 20 tot 25 verschillende producten. Daarmee is het een aanvulling op de normale boodschappen.

Bron | NU.nl, RTL Nieuws, Voedselbanken Nederland

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden