Steeds meer gezinnen financieel in de knel: dit kun je doen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steeds meer gezinnen financieel in de knel: dit kun je doen

Bij armoede denk je misschien aan een ontwikkelingsland, maar ook in Nederland is hier wel degelijk sprake van. Zo leeft volgens het Centraal Planbureau (CPB) 9,5 procent van de kinderen in armoede en uit onderzoek van modeketen Bristol blijkt dat drie op de tien kinderen in te kleine schoenen naar school gaat. Wat kun je zelf doen om de armoede en financiële problemen van deze kinderen iets te verlichten?

In Nederland zijn we ontzettend begaan met elkaar. Er worden steeds meer initiatieven opgesteld om huishoudens die het minder breed hebben te kunnen helpen. Maar welke initiatieven zijn er nou precies en wat kun je zelf doen om te helpen?

Buurtkastje of buurtkoelkast

Maaltijden delen is iets van alle tijden. Of je nou iemand over de vloer krijgt of een maaltijd langsbrengt: het kan allemaal. Maar tegenwoordig zijn er ook nieuwe initiatieven die het delen van voedsel en andere producten stimuleren. Zo zien we steeds vaker buurtkastjes op de hoek van de straat, waarin ongebruikte levensmiddelen staan. Hier kan eigenlijk alles ingezet worden, zo lang het nog maar houdbaar is. Van blikken met eten tot pakjes voor maaltijden en van maandverband tot pasta.

In Leeuwarden ging Esmeralda de Vries nog een stapje verder, zo valt te lezen in de Leeuwarder Courant. Ze introduceerde een buurtkoelkast om voedselverspilling en armoede tegen te gaan. In de centrale hal van een ontmoetingsplek staat de koelkast, waar iedereen iets in kan zetten of uit kan halen wanneer hij of zij even niets of niet voldoende heeft.

Ga aan de slag als vrijwilliger

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook als vrijwilliger kun je bergen verzetten voor gezinnen die financieel in de knel zitten. Ga bijvoorbeeld werken bij de Voedselbank of een ander lokaal initiatief. Je helpt mensen er niet alleen mee, doordat je ze bijvoorbeeld voorziet van eten, maar kunt ze ook een luisterend oor bieden. Ga eens op zoek in je eigen omgeving en je zult zien dat er tal van initiatieven zijn waar je je bij aan kunt sluiten, om mensen die het minder hebben te helpen.

Schoenen kopen

Als je schoenen gaat kopen bij Bristol kun je ook kinderen die opgroeien in armoede ondersteunen. Vanaf 24 augustus loopt daar de In my shoes-campagne, waarbij voor ieder paar leren kinderschoenen dat verkocht wordt, vijf euro geschonken wordt aan Kinderhulp. Die organisatie zet zich in voor de bestrijding van kinderarmoede in Nederland. Deze actie duurt tot en met 18 september.

Bron | Bristol, Leeuwarder Courant

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden