Stealthing: wat is dat en waarom is het in het nieuws?
Op dinsdag 28 februari staan er voor het eerst twee mannen voor de rechter voor verkrachting door stealthing. Dit is voor Nederlandse begrippen een relatief nieuwe term en Margriet legt uit wat het inhoudt.
Stealthing is het verwijderen van de condoom tijdens de seks zonder toestemming en/of medeweten van de sekspartner. Wanneer dit voorkomt spreek je van gedwongen onveilige seks, dat is een vorm van seksueel geweld.
In het nieuws
De rechtszaak vindt volgens RTL Nieuws plaats op 28 februari in Dordrecht. De seks begon met instemming van de sekspartner, totdat de daders stiekem het condoom afdeden. Het is niet de eerste keer dat iemand met de politie in aanraking komt door het verwijderen van een condoom zonder toestemming. De oprichtster van stealthing.nl is hier zelf slachtoffer van geworden. Na een bezoek aan de huisarts en Centrum voor Seksueel Geweld, stapte ze naar de politie. De verdachte kwam weg met een smoesje en de zaak werd geseponeerd. Op dit moment is stealthing nog niet opgenomen in de Nederlandse wet, en er is nog geen term in het Nederlandse strafrecht. Slachtofferwijzer vindt dat dit wel strafbaar zou moeten zijn.
Gevolgen
Volgens Slachtofferwijzer krijgen slachtoffers van stealthing vaak te maken met victim blaming. Zo wordt ervanuit gegaan dat ze dit hadden kunnen voelen, of wordt de situatie, vaak door de dader, gebagatelliseerd. Maar stealthing kan grote gevolgen hebben voor het slachtoffer, zoals een soa of ongewenste zwangerschap. Daarnaast is het een inbreuk op je lichamelijke integriteit en vertrouwen.
Het kan mentaal en emotioneel een klap zijn, aldus de wesbite van Slachtofferwijzer. ‘Seks is iets dat plaatsvindt op basis van vertrouwen. Bij stealthing wordt dit vertrouwen geschaad, omdat het zonder toestemming en medeweten gebeurt. Dit maakt het mogelijk dat stealthing voor sommige slachtoffers even heftig voelt als een verkrachting.’
Aangifte
Volgens de anonieme oprichtster van stealthing.nl is het noodzakelijk om aangifte te doen om stealthing te voorkomen en strafbaar te maken. Op dit moment is (de impact van) stealthing binnen het strafrecht nog redelijk onbekend en alleen het aantal aangiftes kan hier volgens haar verandering in brengen.
Het is lastig om te bewijzen dat je slachtoffer bent geweest van stealthing. Niet alle slachtoffers zullen weten dat zij überhaupt slachtoffer zijn geweest, omdat de dader dit verborgen houdt. Al zijn er ook daders die hier achteraf zonder schaamte voor uit komen, juist een smoes verzinnen door bijvoorbeeld te zeggen dat het condoom zou zijn gescheurd. In landen als Australië, Engeland, Zwitserland en Nieuw-Zeeland is stealthing wel al strafbaar (of wordt daaraan gewerkt).
Slachtoffers van kunnen terecht bij Centrum Seksueel Geweld voor advies en hulp.