null Beeld

Statische schok als je uit de auto stapt? Híer komt dat door

Merk je dat je de laatste tijd opvallend vaak een statische schok krijgt als je uit de auto stapt? Dat is niet geheel toevallig: heel veel mensen hebben hier in de herfst en winter last van. Maar hoe komt dat toch? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Wij leggen het je hier uit.

Afhankelijk van weersomstandigheden

Hoewel een statische schok harstikke onschuldig is, kan het op het moment best even pijnlijk zijn. Auto’s zijn eigenlijk altijd elektrisch geladen, maar de kracht van de ontlading kan verschillen. Zo kunnen bepaalde weersomstandigheden ervoor zorgen dat de stroom te zwak is om er überhaupt iets van te voelen. Als het bijvoorbeeld regent, dan is de lucht zo vochtig dat de energie meteen wordt afgevoerd. Je zult dan ook geen elektrische schok krijgen als je de auto aanraakt.

Lees ook

Dit is waarom je extra statisch bent door thuisquarantaine

Statische schok door auto

Statische elektriciteit in de auto wordt veroorzaakt door het intensieve contact dat de auto tijdens het rijden maakt met stofdeeltjes en luchtmoleculen. Door deze ‘botsing’ ontstaat er wrijving, die weer zorgt voor een elektrische lading. Deze lading kan gedeeltelijk wegvloeien doordat de banden van de auto koolstof bevatten. Maar hoe minder koolstof er in de banden zit, hoe slechter de geleiding is. Hierdoor kan er spanning achterblijven in de auto, die pas wegstroomt wanneer je als bestuurder contact maakt met de aarde. Bijvoorbeeld door de deur weg te gooien.

Kleding of tanken

Wat ook kan gebeuren, is dat je zelf voor elektriciteit zorgt. Als je bijvoorbeeld met je kleding over de kunststofbekleding van de autostoel schuift, dan ben je zelf statisch geladen en dus niet je auto. Wanneer je dikke rubberzolen onder je schoenen hebt, dan kan de energie niet of moeilijk wegstromen naar de aarde. Pas wanneer je de auto aanraakt stroomt de energie weer weg, waardoor je een elektrische schok krijgt. Statische elektriciteit kan ook tijdens het tanken ontstaan. Bij het verplaatsen van vloeistoffen, bijvoorbeeld door de wrijving langs een slang, ontstaat statische lading. Zo kan het gebeuren dat de tank statisch geladen wordt.

Statische schok voorkomen

Als je geen zin hebt in zo’n statische schok, dan is het volgens het AD verstandig om tijdens het uitstappen het stalen gedeelte van je portier vast te pakken, of een ander deel van de auto. Zodra je voet dan de grond raakt, wordt de spanning pijnloos afgevoerd en ben je niet langer statisch geladen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden