Margriet logo
Statiegeld op blikjes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Statiegeld op blikjes: let hierop als je ze inlevert

In 2021 besloot het kabinet om statiegeld in te voeren op plastic flesjes, gezien de milieuvervuiling die het materiaal aanricht. Vanaf 1 april 2023 geldt dit ook voor blikjes. Waar moet je rekening mee houden als je blikjes gaat inleveren?

Vanaf 1 april 2023 zit er € 0,15 statiegeld op blikjes drinken. Een van de redenen is dat het aandeel kleine plastic flesjes in het zwerfafval na de invoering van het statiegeld met 70 procent is afgenomen, stelt Statiegeld Nederland. De organisatie verwacht bij blikjes hetzelfde resultaat. Een andere reden om statiegeld op blikjes in te voeren, is het feit dat blikjes eindeloos kunnen worden gerecycled. “Doordat we blikjes nu gescheiden inzamelen, wordt hergebruik van het materiaal makkelijker en gebruiken we minder grondstoffen voor de productie van nieuwe blikjes.”

Statiegeld op blikjes: hier moet je op letten

Er komt statiegeld op blikjes drinken, zoals fris, bier en energiedrank tot drie liter. Het verschil tussen een flesje en een blikje is dat je een blikje na het openen niet meer kunt sluiten. Waar moet je op letten bij het inleveren van blikjes? Statiegeld Nederland geeft drie tips.

  • 1. “Een blikje kan niet worden afgesloten. Daarom is het extra belangrijk dat er geen fris, bier of energiedrank meer inzit. Is je blikje op? En staat het statiegeldlogo op de verpakking? Schud het blikje leeg én deuk het blikje niet in. Zo kan de statiegeldmachine je blikje herkennen.”
  • 2. “Staat er géén statiegeldlogo op het blikje? Dan kun je het doneren (het materiaal is immers uitstekend te recyclen) of weggooien bij het PMD-afval.”
  • 3. “Bewaar het blikje in je tas of thuis, bijvoorbeeld op de plek waar je ook je statiegeldflessen of oud papier bewaart.”

Waar kun je de blikjes inleveren?

Alle blikjes die je hebt verzameld, kun je inleveren bij meer dan 27.000 inleverpunten in Nederland, zoals een supermarkt, sportvereniging of tankstation. Bij ongeveer 5.000 punten krijg je je statiegeld terug. Bij de overige inleverpunten doneer je het statiegeld aan het goede doel.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden