Lifestyle

Voor eens en altijd van een droge hoofdhuid af, dit stappenplan werkt!

droge-hoofdhuid.jpg

Een vette coupe is geen pretje, maar een droge hoofdhuid net zomin. Hoe komen die witte schilfertjes daar toch? En vooral: hoe raak je ze voor eens en altijd kwijt?

Als je voorgoed korte metten wilt maken met een droge hoofdhuid, zul je allereerst moeten achterhalen waardoor  de schilfertjes worden veroorzaakt. Volgens de Vlaamse dermatoloog Dominic Burg bestaat er een handig stappenplan dat je kunt doorlopen om de huid weer gezond te krijgen. Van oorzaak tot aanpak.

1. Oorzaak achterhalen

Ga eerst na wat je huidtype is, bijvoorbeeld door naar je gezicht te kijken. Heb je daar een droge huid? Dan is het op zich niet vreemd dat ook je hoofdhuid droog is. Bovendien kan een droge hoofdhuid een teken zijn dat je de verkeerde shampoo gebruikt of je föhn altijd op een te hoge temperatuur zet. Maar het kan ook liggen aan het veranderde weer, zo legt de deskundige uit. “Winterweer en de verwarming binnen maken de lucht droog. Dit kan je huid uitdrogen en een geïrriteerde hoofdhuid, jeuk en schilfertjes veroorzaken.”

2. Shampoo-etiket checken

Je shampoo komt direct in aanraking met je haar, maar ook met je hoofdhuid. Het is dus niet heel verrassend dat de ingrediënten die erin zitten invloed hebben op de conditie van je hoofdhuid. Ingrediënten die je liever niet wilt aantreffen in je shampoo zijn onder meer imidazolidinylureum en natriumlaurylethersulfaat. Maar er zijn meer stoffen die schadelijk kunnen zijn. Hier lees je er alles over.

3. Niet te vaak wassen

Het is logisch dat je niet met vet haar wilt rondlopen, maar het is belangrijk om het niet om de haverklap te wassen. Je haar went aan de vele wasbeurten waardoor het nóg vaker om shampoo schreeuwt. Bovendien is het schadelijk voor de hoofdhuid: het schopt daar de balans tussen goede en slechte bacteriën door de war. “De goede microben houden de pH-waarde van je hoofdhuid in balans en beschermen je tegen de slechte,” aldus Burg. Op zijn advies moet je je haar niet vaker dan twee à drie keer per week wassen.

4. Niet scrubben

Als je losse velletjes op je hoofd hebt, is de verleiding groot om de boel flink te scrubben. “Sommige scrubs kunnen juist meer irritatie veroorzaken, waardoor je hoofdhuid nog droger wordt,” waarschuwt de dermatoloog. Als je het toch niet kunt laten, is het verstandig om een scrub met hydraterende ingrediënten te gebruiken.

5. Niet te veel conditioner

Conditioner draagt bij aan zachter, stralend haar. Maar het kan óók de boosdoener zijn als je last hebt van een droge hoofdhuid. Gebruik daarom niet te veel en smeer dat alleen in de punten, dan kan het geen kwaad.

6. Naar de dermatoloog

Ben je ten einde raad en lijkt niets te helpen tegen je droge hoofdhuid? Breng dan een bezoekje aan een deskundige. “Schilfers en een droge huid kunnen ook worden veroorzaakt door eczeem of psoriasis,” legt Burg uit. “Als je ook last hebt van andere symptomen – zoals haarverlies of rode, pijnlijke plekjes – is het tijd om aan te kloppen bij een dermatoloog.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant