Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Altijd al je spullen kwijt? Dit zegt het over jouw persoonlijkheid

altijd-al-je-spullen-kwijt.jpg

Heb jij ook regelmatig een schrikmoment, wanneer je je sleutel niet meer in je jaszak voelt, of je eeuwig moet graven door je tas om je pinpas of telefoon terug te vinden. En waar had je nou ook alweer je bril voor het laatst gezien? Herkenbaar? Je bent niet de enige die altijd al haar spullen kwijt is. Dit zegt het over jouw persoonlijkheid

Alle rommelkonten opgelet, je kunt jezelf ook trainen om je spullen niet meer te verliezen. 

Tien minuten zoeken

Voor sommige mensen is de uitspraak ‘als je hoofd niet vast zat…’ een soort levensmotto geworden. De één is altijd zijn spullen kwijt, terwijl de ander alles altijd netjes geordend bij elkaar heeft. Van pinpas tot bril en van telefoon tot lippenbalsem. Met al dat zoeken naar onze spullen zijn we gemiddeld per dag zo’n tien minuten kwijt. Zonde!

Perfectionisten 

Bij iemand die telkens spullen kwijt is, denk je al snel aan een echte chaoot. Maar volgens sociaal wetenschapper en huishoudcoach Els Jacobs zijn het vaak juist de perfectionisten die hun spullen kwijt zijn. Dat komt volgens Jacobs doordat een perfectionist alles goed wil doen en bijvoorbeeld de beste opruimsystemen wil bedenken. Maar dit zijn vaak te ingewikkelde systemen, waardoor je juist je spullen kwijtraakt. Jacobs tipt dus om het vooral zo simpel mogelijk te houden.

Dromers

Herken jij jezelf meer een dromer dan een perfectionist? Ook dan kun je inderdaad vaker dan anderen je spullen kwijtraken. Volgens Jacobs komt het, doordat dromers steeds geprikkeld worden en zodra er nieuwe dingen op hun pad komen, hier direct achteraangaan. Daardoor vergeten dromers vaak waar ze in eerste instantie mee bezig waren, of waar ze bijvoorbeeld hun spullen hadden neergelegd.  

Impulsief en sociaal

Daarnaast schijnt het dat mensen die hun spullen vaak kwijt zijn erg sociaal en impulsief zijn. Van een spontaan weekendje weg word jij meteen enthousiast en je bent altijd in voor een avondje uit. Maar door die spontaniteit heb je vaak alleen vastigheid in waar je je spullen achterlaat. 

Vastigheid trainen

Word jij er gek van dat je altijd al je spullen kwijt bent? Geen zorgen, want daarvoor heeft Jacobs nog een aantal tips. Het zijn vaak spullen als sleutels, telefoons, je bril, pinpas of portemonnee die je kwijtraakt. En bijvoorbeeld haast nooit je tandenborstel. Dat komt omdat je die vaak op dezelfde plek opbergt. Probeer daarom in huis, ook voor de spullen die je normaal vaak kwijtraakt, een vast te plek te maken. In het begin zal het nog even trainen zijn, maar zodra je bij thuiskomt altijd alles een vast plekje geeft, wordt dit een routineklus. Het makkelijkst is om een plek te kiezen waar je normaal zonder erbij na te denken je spullen neerlegt. Gooi je bijvoorbeeld je sleutels altijd op tafel, kijk dan of je hier een bakje kunt neerzetten voor je losse spullen. En stop je spullen niet los in je tas, maar probeer alles een vast vakje te geven. Je kunt je tas zelfs op deze Marie Kondo manier indelen. Zo raak je nooit meer iets kwijt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| RTL Nieuws, Beautify
Beeld|iStock

Ook interessant