PREMIUM
Spreek jij de taal van je hond?
Honden communiceren de hele dag door met hun omgeving, dit doen ze door allerlei signalen af te geven met hun lichaam. Dat vertelt Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapeute voor honden. Zo weet je waar je op moet letten bij je trouwe viervoeter.
Het is belangrijk dat wij deze signalen leren lezen en begrijpen, als we op een fijne manier met onze honden willen samenleven. Door te begrijpen wat ze willen zeggen, ontstaat er ook geen miscommunicatie en kunnen we ze beter en veilig door het leven navigeren. Elke hond is anders en niet iedere hond gebruikt dezelfde volgorde of signalen voor een bepaalde situatie. Elke hond is namelijk een eigen individu, maar over het algemeen is de taal van je hond universeel en spreken zij overal ter wereld dezelfde taal met hun lichaam.
Signalen die honden geven om te kalmeren
Er zijn verschillende signalen die honden af kunnen geven om anderen of zichzelf te kalmeren. Dit noemen we kalmerende signalen. Honden kunnen deze inzetten om te laten zien dat ze geen kwade bedoelingen hebben. Bij het lezen van deze signalen, is het belangrijk dat er altijd naar het totale plaatje gekeken wordt. Schiet dus niet meteen in de stress van één signaal, maar kijk naar de context waarin het gebeurt. Kalmerende signalen zijn er bijvoorbeeld om conflict of de emoties van een ander te vermijden, of zichzelf te kalmeren. Maar ook om te ontspannen, en sommige signalen zijn er om afstand met een ander te kunnen verkleinen.
Dit zijn kalmerende signalen
- Tongelen (tong heel snel naar binnen en buiten laten gaan)
- Gapen
- Weg kijken
- Curven (in een bochtje lopen)
- Voorste poot omhoog doen
- Ogen sluiten (knipperen)
- Op de grond liggen
- Vertragen met lopen
- Uitschudden
- Spel boog
- Kwispelen
- Opsplitsen
- Krabben
Als honden afstand willen nemen
Naast kalmerende zijn er ook signalen om afstand te vergroten. DIt zijn signalen die er zijn om een ander op afstand te houden. Een hond kan deze bijvoorbeeld inzetten wanneer hij zich bedreigd voelt. Hou ook bij deze signalen altijd de context in de gaten. Kijk naar het totaalplaatje.
Signalen om afstand te vergoten zijn:
- Borstelen (haren omhoog)
- Grommen
- Tanden laten zien
- Staart helemaal omhoog dragen
- Groot maken
- Uitvallen
- Blaffen
Miscommunicatie met honden
Wanneer wij voorbijgaan aan signalen die onze honden afgeven kan er miscommunicatie ontstaan. Een hond zal bijna nooit meteen beginnen met uitvallen. Eerst zal hij/zij misschien wegkijken en tongelen, wegsnuffelen, vertragen, pootje heffen en ga zo maar door. Ontglipt dit aan je aandacht, dan kan het zijn dat de hond zich gedwongen voelt om steeds duidelijker te reageren en misschien zelfs uit te vallen. Dit om afstand te vergroten van hem of haar en de spannende prikkel. Echter, als je deze signalen op tijd waarneemt, kun je hierop inspelen. Je hond voelt zich dan veilig en kan op zijn eigen tempo een prikkel ontdekken. Je zult merken dat je hond vertrouwen in jou als begeleider krijgt en jullie gaan steeds beter communiceren met elkaar. Je kunt je hond echt helpen en beter leren begrijpen wanneer je zijn taal leert lezen.
Honden kunnen conflicten sussen
Wij mensen kunnen sommige signalen ook inzetten, neem bijvoorbeeld het opsplitsen. Dit is natuurlijk hondengedrag om een escalatie te voorkomen. Wanneer twee honden in conflict dreigen te komen, kan het zijn dat er een derde hond rustig tussendoor komt lopen of staan, de andere honden zullen hierdoor kalmeren. Dit kunnen honden trouwens ook doen bij mensen die aan het knuffelen zijn of aan het stoeien. Je hond kan denken dat je in conflict bent en probeert de boel te sussen. Vaak denken mensen dan dat hun hond jaloers is, maar dat is dan opsplitsen om de boel te kalmeren. Wanneer een hond tegen je aanspringt, kun je jouw lijf wat wegdraaien. Daarmee geef je aan dat je dit niet fijn vindt en dan kalmeert de hond.
Over Nadieh Cuijten
Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.