Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Sporten met lenzen in? Dit moet je weten

sporten-met-lenzen-in-dit-moet-je-weten.jpg

Sporten met een bril op is niet ideaal, maar het is wel fijn om tijdens je work-out nog iets te kunnen zien. Daarom zijn lenzen een hartstikke handige oplossing. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Ga je sporten met lenzen in? Dan hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. 

Van de juiste soort tot zweet in je lenzen: waar moet je allemaal op letten? 

Sporten met lenzen in

Er zijn allereerst een paar grote voordelen van sporten met lenzen in, in plaats van met een bril op. Naast dat je bril tijdens het sporten kan bewegen en af kan vallen zijn lenzen ook handiger omdat deze niet beslaan. Zeker als je van een warme kleedkamer naar een koude sportruimte of naar buiten gaat, is de kans groot dat je brilglazen beslaan. Ook scheelt het bij buitensporten dat je geen last hebt van spetters op je bril die je zicht belemmeren.

Daarnaast heb je beter perifeer zicht en een onbelemmerd gezichtsveld, omdat je lenzen direct op je ogen zitten. Bij een bril heb je brilranden, waardoor je blikveld niet volledig is en je bijvoorbeeld in je ooghoeken niet goed kunt zien. 

Zweet in je ogen

Bij sporten hoort natuurlijk ook een potje zweten. Niks mis mee, maar als je gaat sporten met lenzen in moet je hier wel op letten. Het zout in het zweet kan zich vastklampen aan je lenzen. Als je lang en veel zweet kan hierdoor een zoutafzetting op je lenzen ontstaan. Het is dus belangrijk om je ogen zweetvrij te houden. Dat doe je door bijvoorbeeld een zweetband te dragen of vaseline op je wenkbrauwen aan te brengen. 

Buiten sporten met lenzen

Als je buiten sport, kun je het beste lenzen gebruiken met een uv-filter. Dit is geen vervanging voor een (sport)zonnebril, maar biedt wel een extra bescherming tegen het licht.

Lees ook: Met lenzen zwemmen: is dit verstandig of kun je het beter niet doen?

Extra zuurstof

Als je gaat sporten met lenzen in kun je het beste kiezen voor silicone hydrogel lenzen. Deze zijn niet alleen dun, zacht en flexibel, maar daarnaast geven ze je ogen ook extra zuurstof. Perfect voor tijdens het sporten dus. Laat je wel eerst door een specialist adviseren voordat je overstapt op andere contactlenzen. 

Gebruik daglenzen

Welke soort lenzen je ook kiest: als je ze in doet tijdens het sporten, kun je het beste voor daglenzen kiezen. Deze draag je één keer en gooi je daarna weg. Hierdoor hoef je je minder zorg te maken over het zout, de bacteriën en het vuil dat tijdens het sporten op je lenzen kan komen. Schone lenzen voelen niet alleen frisser aan, maar voorkomen ook oogirritaties, infecties en zitten daarnaast lekkerder op je oog. 

Bron | 123lens.nl, Sportloaded
Beeld | Getty Images

Margriet 28 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week de natuur in: unieke kampeeradresjes, eetbare planten, de beste apps voor in de natuur en meer. Maar ook: verhuizen van de stad naar een dorp, een interview met Sigrid Kaag, terug naar het oude normaal en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant