Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Speelt jouw kat graag met toiletpapier? Dít is waarschijnlijk de reden

speelt-jouw-kat-graag-met-toiletpapier-dit-is-waarschijnlijk-de-reden.jpg

Heeft jouw kat ook de vervelende gewoonte om er constant met jouw toiletpapier vandoor te gaan? En ligt je huis hierdoor regelmatig bezaaid met snippers? Dan is de kans groot dat je kat hier eigenlijk iets mee wil zeggen.

Maar wat wil je kat hier mee zeggen? En is het gevaarlijk als je kat met het wcpapier speelt?

Wat betekent het spelen met toiletpapier?

Volgens dokter Delgado, een gedragspsycholoog voor dieren, moeten alle katten kunnen spelen en krabben. “Als ze geen geschikte ‘speeltjes’ hebben voor dit gedrag, dan kunnen ze voorwerpen in huis gaan aanvallen.” Het ‘aanvallen’ van toiletpapier zou ook kunnen wijzen op grotere gedragsproblemen, maar in de meeste gevallen is het simpelweg een teken van je kat dat hij of zij meer spullen nodig heeft om aan te kunnen krabben.

Lees ook: 9x zó kun je je liefde aan je kat tonen in ‘kattentaal’

Jagen in huis

Het versnipperen van toiletpapier heeft volgens Delgado wat weg van jagen. “Katten voelen zich waarschijnlijk tevreden als alles waarop ze jagen in fysieke vorm verandert. Deze signalen van fysieke verandering (bijvoorbeeld bij het aanvallen van dieren een verlies van veren of vernietiging van lichaamsweefsel) geven katten het signaal dat hun jachtpoging succesvol is. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat katten graag karton en toiletpapier versnipperen.”

Is het wel veilig om je kat met toiletpapier te laten spelen?

In principe is het niet erg als je kat alleen de stukjes toiletpapier met zijn of haar tanden verscheurt, maar zodra je kat het toiletpapier inslikt, is het belangrijk om meteen in te grijpen. Volgens Delgado kan het inslikken van dit soort dingen darmblokkades of braken bij katten veroorzaken. Let er daarom goed op dat dit bij jouw kat niet het geval is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Purewow
Beeld | iStock

Ook interessant