women of different sizes and races modeling underwear vector illustration design Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Spaanse overheid start nieuwe campagne: ‘Alle lichamen zijn strandlichamen’

De Spaanse regering heeft woensdag de campagne ‘de zomer is van ons’ gelanceerd. Met deze boodschap wil de overheid bodypositivity uitstralen. Voor iedere vrouw is er dan ook een plekje op de Spaanse stranden.

Een hartstikke mooi initiatief, denk je waarschijnlijk. Toch is niet iedereen blij met de campagne, want er wordt ook de nodige kritiek geuit op social media.

‘Alle lichamen zijn strandlichamen’

Bij de campagne die is gelanceerd, hoort ook een poster. Op deze poster staan verschillende vrouwen afgebeeld. Hier gaat het om vrouwen met diverse maten, kleuren en leeftijden, Ook zie je op de poster een vrouw die zichtbaar een borstamputatie heeft ondergaan. “Alle lichamen zijn strandlichamen”, zei minister van Sociale Zaken Ione Belarra bij de aftrap van de campagne.

Bekijk hieronder de poster.

Schoonheidsideaal

De campagne is bedacht door het Vrouweninstituut in Spanje, een organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen. Volgens directeur Antonia Morillas lijdt het zelfvertrouwen van vrouwen onder het schoonheidsideaal. Dit initiatief moet laten zien dat ieder lichaam er mag zijn en gezien mag worden.

Kritiek op campagne

Veel mensen regeren hartstikke positief op de campagne, maar er zijn ook mensen die zich uitspreken tegen deze manier van body positivity. Ze vragen zich af waarom de campagne alleen op vrouwen is gericht, bijvoorbeeld. De voormalige linkse politieke leider Cayo Lara noemt de campagne ‘het toppunt van absurditeit’. Volgens hem wil de regering ‘een probleem creëren dat niet bestaat’. Staatssecretaris voor Gelijke Behandeling Ángela Rodríguez Pam reageerde op het commentaar via Twitter. “We gaan heus wel naar het strand, maar we gaan ervan uit dat we allerlei bagger over ons heen krijgen als ons lichaam niet aan de standaard voldoet.”

Wat houdt body positivity in?

Niet alleen Spanje houdt zich bezig met body positivity, ook in de rest van de wereld steunen veel mensen deze beweging. Je kunt vandaag de dag eigenlijk niet meer om de term heen. Het wordt vaak gebruikt als een soort synoniem voor zelfliefde, voor het hebben van een positieve kijk op je lijf en wie je bent - hoe je er uit ook mag zien. Maar waar komt de term nou oorspronkelijk vandaan?

Body positivity is een beweging die sinds de jaren zestig strijdt voor meer acceptatie van gemarginaliseerde lichamen. Denk hierbij onder andere aan mensen van kleur, mensen die plussize zijn, mensen die identificeren als queer en mensen met een handicap. Body positivity vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar heeft zich inmiddels naar veel meer landen verspreid. Het belangrijkste streven van de body positivity-beweging is maatschappelijke gelijkheid en minder discriminatie.

Bron | RTL Nieuws, Bedrock

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden