Interview Sandra: waarom zeggen vrouwen zo vaak sorry? Beeld Mentaal sterk met Sandra
Beeld Mentaal sterk met Sandra

PREMIUM

‘Sorry!’ Waarom bieden vrouwen zo vaak hun excuses aan?

Onderzoek na onderzoek beweert het: vrouwen zeggen vele malen vaker sorry dan mannen. Niks mis met excuses wanneer je echt iets verkeerd doet, maar regelmatig onterecht sorry zeggen kan schadelijk zijn voor je mentale gezondheid, als je het psychologe Sandra Aagenborg vraagt.

Aan Margriet legt ze uit waar dit stopwoordje bij veel vrouwen vandaan komt.

Waarom zeggen vrouwen zo vaak ‘sorry’?

De Universiteit van Waterloo, Psychological Science, Edith Cowan University: ze deden allemaal onderzoek naar de vraag waarom vrouwen zo veel vaker sorry zeggen dan mannen. Hoewel dit soort onderzoeken altijd bij een schatting blijft, kan psychologe Sandra Aagenborg de cijfers bevestigen door naar haar eigen cliënten te kijken. Ruim 75% van de mensen die bij haar bedrijf Mentaal sterk met Sandra binnenkomt, is vrouw. Het zijn vrouwen die mentale problemen ondervinden, doordat ze zichzelf wegcijferen en vaak hooggevoelig zijn. Daar hoort regelmatig sorry zeggen bij, als je het Sandra vraagt: “Ik merk het al in het contact wanneer vrouwen binnenkomen. Vaak hebben ze al twee of drie keer ‘sorry’ gezegd voordat ons gesprek überhaupt begint. Waarvoor? Meestal voor dingen waar ze niets aan kunnen doen, zoals een minuutje te laat komen.”

Waarom zeggen we eigenlijk sorry?

“Sorry dat ik je mail, maar je hebt je deadline niet gehaald,” “sorry, mag ik er even langs?”, of “sorry, de bus was te laat”. Het zijn stuk voor stuk situaties waar we geen invloed op hebben en waarbij excuses dus ook niet op z’n plek ziijn. Toch glipt die ‘sorry’ meer dan eens onterecht uit onze mond -bij vrouwen met hogere regelmaat dan bij mannen. Volgens Sandra zijn daar in beginsel twee redenen voor: we zeggen sorry uit angst het niet goed te doen (perfectionisme), of uit angst om afgewezen te worden (weinig zelfvertrouwen). Bij vrouwen komt daar nog een derde reden bij. Sandra: “Vrouwen zijn van nature vaker hooggevoelig, waardoor ze de sfeer overal in harmonie willen houden. Wanneer de sfeer dreigt om te slaan, cijferen ze zichzelf weg door maar snel de schuld op zich te nemen.”

Vrouwen van nature vaker hooggevoelig

Die hooggevoeligheid bij vrouwen ontstaat deels van nature, maar wordt ook gevoed door de maatschappij waar we in leven, volgens Sandra. “Vrouwen zijn nou eenmaal zorgzaam omdat ze, als ze kinderen krijgen, de baby dragen. Ze zijn gewend om te zorgen, maar slaan er vaak in door. Ze hebben dan bijvoorbeeld niet alleen een baan in de zorg, maar runnen ook nog een druk gezin en zijn tegelijkertijd mantelzorger voor hun vader of moeder.” Het resultaat? Geen grenzen meer kunnen bewaken, en dus jezelf wegcijferen. Dat het gevolg daarvan een lager zelfbeeld is en dus vaker ‘sorry’ zeggen, verbaast je inmiddels waarschijnlijk niks meer. De rolbevestigende maatschappij waarbij meisjes poppen krijgen om voor te zorgen en jongens auto’s om mee te racen, maakt dit verantwoordelijkheidsgevoel alleen nog maar groter, aldus Sandra.

Deze impact heeft vaak ‘sorry’ zeggen op je mentale gezondheid

Dat ‘sorry’ niet enkel een woordje is, ziet Sandra bij haar cliënten. Er zitten psychologisch gezien veel lagen onder dat ene woord, waardoor het een grote impact op je leven kan hebben. In eerste instantie zorgt het ervoor dat anderen je excuses niet meer serieus nemen, waardoor je minder respect van anderen krijgt. Maar belangrijker nog: het ondermijnt je zelfvertrouwen. “Daar komt jezelf wegcijferen weer om de hoek kijken. Vrouwen zorgen vaak te veel voor een ander, en niet genoeg voor zichzelf. Ze zeggen liever ‘sorry' dan ‘nee’, of dat nou op werk- of familiegebied is.” Stoppen ze met zo vaak sorry zeggen, dan schiet hun zelfvertrouwen omhoog, ziet ze. “Het zorgt voor een kracht en integriteit naar jezelf toe.”

Stoppen met ‘sorry’ zeggen

Maar hoe doe je dat, stoppen met zo’n onbewuste reactie? Het zit ‘m juist in dat woord ‘onbewust’. “Het begint met bewustwording. Tel eens hoe vaak je op een dag ‘sorry' zegt. Waarschijnlijk schrik je vanzelf van het hoge aantal, net zoals veel van mijn vrouwelijke cliënten doen. Vanuit dat bewustzijn kun je dingen gaan veranderen. Laat het woord gewoon eens weg, en zie hoe dat voelt,” aldus Sandra. Een andere oplossing? Leg het bij de ander neer, door in plaats van ‘sorry’, ‘dankjewel’, te zeggen. Wanneer iemand je erop wijst dat je een mail nog niet hebt beantwoord, ben je snel geneigd je excuses aan te bieden. In plaats daarvan kies je er nu voor om “Dankjewel dat je dit onder de aandacht brengt” te zeggen. Geen schuldgevoel voor jou, en dus geen aantasting van je zelfvertrouwen. Win!

Leonie CollombonMentaal sterk met Sandra
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden