Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit zegt het soort boeken dat je leest over je persoonlijkheid

dit-zegt-het-soort-boeken-dat-je-leest-over-je-persoonlijkheid.jpg

Van autobiografieën tot fantasy en van historische boeken tot psychologische trillers: de keuze uit boekengenres is enorm, en toch hebben de meeste mensen stiekem wel een voorkeur. En die voorkeur voor het soort boeken zegt iets over jouw persoonlijkheid. 

Kun jij helemaal verdwijnen in de fantasiewereld, of houd je het liever realistisch? 

Boeken en je persoonlijkheid

Volgens onderzoeker Emanuele Castano hebben boeken meer invloed op ons dan je in eerste instantie misschien zou denken. De onderzoeker stelt namelijk dat we door te lezen over relaties, samenhang tussen groepen en het gedrag van personages meer leren en dat de verhalen daarmee invloed hebben op onze eigen sociale vaardigheden. Uit de Italiaanse studie van de onderzoeker blijkt bijvoorbeeld dat mensen die vaak kiezen voor de populaire romans sneller geneigd zijn hun eigen mening op de eerste plek te zetten. Kies je liever voor literatuur? Dan zou je een realistischer en complexer beeld hebben van mensen. 

Volgens het onderzoek zou een combinatie van populaire romans en literatuur het beste zijn. De literatuur helpt ons iedereen als uniek individu te zien, niet te snel te oordelen en om dieper na te denken, terwijl populaire romans helpen om sociale en culturele gewoontes sneller te begrijpen. 

Klassiekers

Maar er is nog meer onderscheid te maken in je boekenkeuze. Bijvoorbeeld als je een voorkeur hebt voor echte literaire klassiekers. Als je dit soort boeken wel tig keer opnieuw kunt lezen, dan zegt dat over je persoonlijkheid dat je eenvoud in het dagelijks leven waardeert. Ook hecht je meer waarde aan één iemand echt goed kennen dan meerdere mensen op een oppervlakkig niveau. 

Historische fictie

Ben jij dol op historische fictieboeken? Dan zegt dat over je persoonlijkheid dat geen fan bent van verrassingen. Je wil graag weten wat je te wachten staat. Je houdt graag van een duidelijke planning, maar heel af en toe sta je wel open voor een spontane actie. Daarnaast ben je in je werk gedetailleerd en perfectionistisch. Naast historische fictie ben jij ook dol op de verhalen uit het verleden van vrienden en familie en bied jij hen graag een luisterend oor.

Literaire fictie 

Gaat jouw voorkeur uit naar literaire fictie? Dan ben je een echte denker. Je bekijkt het leven graag als een soort film en bent dol op nieuwe mensen leren kennen en hun levensverhalen horen. Tijdens het dagdromen verzin jij graag verhalen bij de mensen die je op straat voorbij ziet lopen. Doordat in diep nadenken je kracht ligt, ben jij een natuurtalent als het aankomt op problemen oplossen. 

Lees ook: Waarom je je nu niet kunt focussen op een boek (en hoe ’t je wél lukt)

Non-fictie 

Ben jij juist dol op non-fictie? Dat geeft aan dat je goed kunt luisteren en graag mensen leert kennen aan de hand van hun ietwat eigenaardige unieke eigenschappen en bijzondere verhalen. Je bent graag bezig met het verbeteren en ontwikkelen van jezelf. Daarnaast ben je niet bang voor grote gebaren waardoor je opvalt. Misschien is dat wel omdat je stiekem hoopt dat er ook ooit een biografie over jouw leven zal verschijnen… 

Thrillers 

Lees je graag thrillers en detectives? Dan ben je waarschijnlijk erg goed in kleine hints en aanwijzingen oppikken in het dagelijks leven. Daarnaast ben je vaak op zoek naar de diepere of grotere betekenis van gebeurtenissen. Grote kans dat je wat stiller bent dan de rest van het gezelschap, maar net als je voorkeur voor boeken vind jij het niet erg om een beetje mysterieus te zijn. 

Horror 

Ga jij nog een stapje verder dan thrillers en kan het jou niet eng en bloederig genoeg? Als je voorkeur uitgaat naar horror betekent dat vaak dat je graag risico’s neemt en niet snel bang bent. Dat adrenalinegevoel kan bijna verslavend werken. Daarnaast ben je ontzettend goed in (enge) verhalen vertellen. 

Fantasy 

Van Lord of the Rings tot Harry Potter: ben jij dol op het genre fantasy? Dat betekent dat je een echte dagdromer bent. Je verliest jezelf het liefst helemaal in de fantasiewereld. Daarnaast ben je een echte trouwe vriend en hecht je veel waarde aan je vriendschappen. 

Romantische boeken 

Een boek is voor jou niet compleet zonder een passievol liefdesverhaal waar je helemaal bij kunt wegzwijmelen. Ook in je eigen leven ben je gepassioneerd en doe je alles voor degene van wie je houdt. Je staat positief in het leven, en zelfs bij dieptepunten laat jij je niet uit het veld slaan. Je weet wat je wilt en je gaat ervoor, al zorgen al die romantische verhalen misschien ook wel dat je verwachtingen binnen relaties soms iets te hoog liggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.                

Bron | Psychologie Magazine, Bustle
Beeld | Getty Images

Ook interessant