Denice maître First Dates Beeld Annemieke van der Togt
Beeld Annemieke van der Togt

PREMIUM

‘Sommige mensen zijn zo gespannen, die komen bijna met hun schouders tegen hun oren aan binnen’

In het nieuwe seizoen van First Dates neemt maître Denice Dest (42) het stokje over van Sergio Vyent. Haar doel? Iedereen een warm welkom geven en zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt in het restaurant. Want het is niet niks om voor het oog van iedereen de zoektocht naar liefde aan te gaan. “Het minste wat ik kan doen is zorgen dat iedereen zich welkom voelt.”


Van haar aanpak als maître tot de valentijnsspecial: Denice vertelt hoe het is om maître van het First Dates Restaurant te zijn.

Stokje overnemen van Sergio

“Het is ook niet niks he? In zo’n rol stappen waar Sergio natuurlijk heel lang mensen een glimlach op het gezicht mee heeft bezorgd. En dan kom ik, als vrouw. Dat is voor de kijkers wel even wennen. Voor mijzelf ook trouwens.” Denice wil geen kopie van Sergio worden. “Ik ben vooral echt mezelf. Het kan best dat er in het verwelkomen raakvlakken zijn met Sergio, aangezien dat toch je rol is als maître, maar ik ben verder compleet anders dan hij. Ik heb niet bij hem afgekeken. Dan wordt het een soort gekunsteld script en dan komt het niet meer echt over. Daar zou ik doodop van raken.”

Haar rol als gastvrouw

“Mensen ontvangen voelt weer als thuiskomen. Ik vind het ontzettend leuk om zoveel verschillende mensen te mogen ontmoeten. Ik sta daar maître te zijn tegenover mensen die echt geen idee hebben van wat hun te wachten staat. Je ziet het aan hun hele houding en aan hoe ze binnenkomen. Het lijkt soms wel alsof ze nog moeten nadenken of ze er wel goed aan doen”, vertelt Denice lachend. “Of dat ze echt naar mij kijken van: ben ik wel aan het juiste adres? Dat is zo aandoenlijk, maar ook zo kwetsbaar. Daarom ben ik blij dat ik ze op dat moment een beetje gerust kan stellen. Dat vind ik heel fijn.”

Van ‘door bitch’ naar maître

De rol als gastvrouw komt voor Denice niet uit de lucht vallen. Ze werkte jarenlang als ‘door bitch’ in het Amsterdamse nachtleven, was host bij evenementen en is communicatietrainer en lifecoach. Hoewel ze al deze ervaring goed kan gebruiken om de gasten in het First Dates Restaurant te ontvangen, is maître zijn wel weer een nieuwe uitdaging. “Het belang van oogcontact maken, iemand zien zoals die is, het welkom heten en geruststellen, dat vind ik als maître het belangrijkste. Door die verzorgende taak op me te nemen, krijgen mensen het idee: oh, het komt wel goed vandaag.”

Gierende zenuwen

“Elke persoon die het restaurant binnenstapt is anders, dus het vergt ook steeds een andere aanpak om iemand op z’n gemak te stellen. Ik benoem altijd wat ik zie en vraag altijd even hoe het voelt om in het restaurant te staan. Ik haal soms ook een paar keer diep adem samen met een kandidaat om rustig te worden. Sommige mensen zijn zo gespannen, die komen bijna met hun schouders tegen hun oren aan binnen. Dan stel ik bijvoorbeeld voor om alle spanningen even lekker los te schudden. Ook zoek ik altijd de ogen van degene die tegenover mij staat, zodat ze de rust ervaren en weten dat ik er voor ze ben.”

Iedereen is welkom

“Wat ik als maître heel belangrijk vind”, zegt Denice, “is dat mensen weten dat ze welkom zijn en vooral dat íedereen hier welkom is. Het maakt niet uit wat je achtergrond is of hoe je er uitziet. Ik ben er niet om je te beoordelen, ik sta open voor alles en iedereen. Dat vind ik ook het mooie van First Dates, iedereen kan meedoen. Daarnaast zie ik het als mijn taak om ervoor te zorgen dat de gasten een plezierige avond hebben, dat ze op een veilige plek zijn en dat ze in de watten worden gelegd.”.

En als maître blijft het niet alleen bij een welkomstpraatje en het afscheid. Tijdens de dates loopt Denice ook door het restaurant om in de gaten te houden of de dates goed verlopen. “Dat doe ik niet in mijn eentje, maar ik bespreek bijvoorbeeld ook met de serveerders hoe het bij de dates gaat en of ze iets opvalt. En ook de regie helpt daarbij natuurlijk een handje. Die samenwerking werkt echt heel goed. Ik houd mijn oren en ogen continue open en geef de kandidaten die het spannend vinden af en toe een extra glimlach ter aanmoediging.”

Lees ook: Op zo veel mensen word je gemiddeld écht verliefd in je leven

Haar eigen band met liefde

“Ik heb heel lang niet geweten wat zelfliefde was. Dat heeft mij tijd gekost. Er is veel van mij gehouden, maar ik vond het lastig om ook van mezelf te houden. Zo stond ik als stand-up comedian mensen een leuke avond te bezorgen maar als ik klaar was, was ik altijd heel kritisch op mijzelf. Door coaching, coach te zijn en verschillende coachmethodes eerst zelf te proberen, heb ik eigenlijk pas geleerd om van mezelf te houden. Ik ben erachter gekomen dat lief voor jezelf zijn ook zorgt dat anderen lief voor jou zijn. Daarnaast heb ik een fantastische man en een tweeling van drie jaar. De liefde die ik daarin ervaar is echt onbeschrijfelijk. Ik had vroeger nooit gedacht dat dit mijn geluk zou zijn.”

De valentijnsspecial van First Dates

Vanavond op 14 februari komt de valentijnsspecial van First Dates op televisie. Denice licht alvast een tipje van de sluier. “Van de valentijnsspecial van First Dates kun je verwachten dat het een groot succes wordt. Ik word helemaal blij als ik terugdenk aan de opnames”, lacht Denice. “Het was zo leuk, zo geslaagd. Ik ben heel blij dat ik daarbij was.” Aan de special doet onder andere theatermaakster Adelheid Roossen (63) mee. “Ik heb ooit in een toneelstuk van haar gespeeld. En na al die jaren stond ze weer voor mijn neus en herkende zij mij nog. Dat was ook een heel bijzonder moment.”

Wees lief voor elkaar

Denice hoopt dat First Dates als feel good programma voor even een het gevoel geeft even uit de bizarre tijd van nu te stappen. “De liefde is in deze gekke tijden nog belangrijker geworden. Het is geen makkelijke periode waar we met z’n allen in zitten. Wees daarom lief voor elkaar. Dat is zo belangrijk in deze tijd. Als je liefhebt, zul je ook heel veel liefde ervaren.”

Maryse De BruijneAnnemieke van der Togt

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden