Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je juist nú op je droombaan moet solliciteren

solliciteren-droombaan.jpg

Mijmer je al langere tijd over een carrièreswitch of weet je precies wat jouw droombaan is maar twijfel je over de juiste timing? Nou, nú is het moment om dromen in doen om te zetten. Voor het eerst sinds jaren zijn er namelijk meer banen dan werkzoekenden.

En dat is bijzonder, want het is al vijftig jaar niet voorgekomen dat dat het geval was.

Personeelstekort

De banen liggen voor het oprapen. In allerlei verschillende sectoren wordt er hard gezocht naar nieuwe werknemers, en is er een groot tekort aan mensen die de functies kunnen en willen vervullen. En dat terwijl er niet heel lang geleden juist gesproken werd over een verzadigde arbeidsmarkt. “Dit hebben we in 50 jaar niet gezien”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hierover tegen NOS.

Krappe arbeidsmarkt

We spreken momenteel dus niet langer van een verzadigde maar een krappe arbeidsmarkt: voor 100 werklozen zijn er 106 openstaande vacatures om op te solliciteren. Dit zet de werkzoekende in een luxepositie, maar houdt in dat het voor werkgevers lastiger is om een kandidaat te vinden. Het tekort aan werknemers is groot, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo kwamen er in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar 374.000 nieuwe openstaande vacatures bij. Dat is een toename van 92.000 ten opzichte van het eerste kwartaal.

Sectoren

Voornamelijk in de horeca wordt er hard gezocht naar personeel. Sinds de heropening na de lockdown door het coronavirus is er nog altijd sprake van een personeelstekort in veel horecazaken. Vele restaurants en café’s moesten gezien de coronamaatregelen noodgedwongen personeel ontslaan, en kampen nu met te weinig mankracht. Maar ook in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg staan veel vacatures open. Deze sectoren bij elkaar zijn goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Margriet 36 ligt nu in de winkel! Dit nummer staat volledig in het teken van ‘La douce France’. Zo lees je een interview met Ilja Gort, vind je de lekkerste recepten uit de Franse patisserie, ontdek je Franse adresjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Bron | NOS
Beeld: Getty

Ook interessant