Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hierdoor is snoozen zo slecht voor je hersenen

hierdoor-is-snoozen-zo-slecht-voor-je-hersenen.jpg

Kan jij ’s ochtends ook maar niet van die snoozeknop afblijven? Je nog eventjes een keertje omdraaien voordat je aan de dag begint klinkt misschien onschuldig, toch is snoozen funest voor je slaapritme en vooral slecht voor je hersenen. Dit is hoe dat komt. 

Begint jouw ochtend ook standaard met een paar keer snoozen? 

Snoozen is slecht voor je hersenen

Tijd om het snoozen echt af te leren. Volgens neurowetenschapper en slaapconsultant Els van der Helm is dit namelijk slecht voor je hersenen. Aan Women’s Health legt ze uit dat je hersenen een flinke overgang moeten maken tussen slapen en wakker worden. Wanneer je slaapt zijn er namelijk andere stofjes en hersengebieden actief dan wanneer je wakker bent. Wanneer je door een wekker wordt wakker gemaakt, is dit dus lastig omschakelen voor je hersenen. Volgens Van der Helm is uit jezelf wakker worden dus een teken dat je genoeg hebt geslapen, en wanneer je door de wekker wakker wordt betekent het dat je eigenlijk niet voldoende nachtrust hebt gehad. Je hersenen zijn dan nog niet uitgeslapen. 

Als jij vervolgens met het snoozen aan de haal gaat en jezelf elke keer beloont met een paar minuten extra slaap, blijf je je hersenactiviteit verstoren. Je onderbreekt daarmee de slaapcyclus en herstart deze opnieuw. Daardoor word je juist vermoeider wakker. Snoozen is daarmee dus zowel slecht voor je hersenen als voor de kwaliteit van je slaapritme. 

Lees ook: Zelfs na één nacht slaaptekort voel je je minder gelukkig

Natuurlijke wekker

Volgens Van der Helm is het voor je hersenen eigenlijk het beste om zowel te stoppen met het gebruiken van een wekker als het snoozen an sich. Je kunt het beste jezelf aanleren om op tijd naar bed te gaan of in ieder geval vaste tijdstippen aan te houden, zodat je vanuit jezelf al een ritme krijgt. Daardoor train je je hersenen om makkelijk in te slapen en kun je uit jezelf wakker worden zodat die irritante wekker je niet meer uit je dromen haalt en je ook niet meer hoeft te snoozen. In het begin is het even oefenen, maar je zult merken dat het na verloop van tijd echt gemakkelijker gaat.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Women’s Health, AD
Beeld | iStock

Margriet 41 ligt nu in de winkel! Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant