Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Snel emotioneel als je moe bent? Hier komt dat door

emotioneel-als-je-moe-bent.jpg

Schiet een opmerking je op sommige dagen al gauw in het verkeerde keelgat of barst je bij het minste of geringste ineens in huilen uit? Lijkt misschien onvoorspelbaar, maar dat is het niet. Dat je sneller emotioneel raakt heeft namelijk vaak te maken met dat je moe bent. We leggen je het verband tussen deze twee factoren uit. 

Kun je na een slechte nacht weinig hebben? Je bent niet alleen.  

Emotioneel als je moe bent

De ene dag lijk je de hele wereld aan te kunnen, maar een volgend moment kun je plotseling beginnen te huilen. Die spontane huilbuien worden veroorzaakt door een deel van je hersenen, genaamd: amygdala. Onderzoekers van de universiteit van Harvard namen dit eens goed onder de loep en zochten het verband uit tussen je emoties en vermoeidheid. Voor de studie werden de proefpersonen na een nacht zonder slaap aan een hersenscan onderworpen. Daaruit bleek dat de amygdala veel sterker reageerde op emotionele beelden, dan de groep die wel goed had geslapen. Daaruit bleek dus dat je inderdaad sneller emotioneel wordt als je moe bent, omdat je amygdala harder werkt.

Daarnaast bleek uit dezelfde studie dat je amygdala en je prefrontale cortex, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor rationeel nadenken, veel minder communiceren als je niet goed slaapt. Rationeel nadenken is dus lastiger na een gebroken nacht. 

Emoties herkennen 

Naast dat we dus zelf sneller emotioneel worden als we moe zijn, bleek uit een onderzoek van psycholoog William Killgore van de Universiteit van Arizona uit 2017 al, dat we emoties bij anderen ook lastiger kunnen herkennen na een slechte nacht. Zo kwam naar voren dat we vooral meer moeite hebben met verdriet en blijdschap herkennen. Uit het onderzoek bleek dat we angst, boosheid, walging, en verbazing nog wel blijven zien bij anderen. Dat komt volgens de psycholoog waarschijnlijk, omdat die emoties relevant zijn bij acuut gevaar, en verdriet en blijdschap minder belangrijk zijn voor onze eigen veiligheid. Wanneer je moe bent besparen je hersenen zich de energie om verdriet en blijdschap bij anderen af te lezen.

Lees ook: Déze 7 symptomen kunnen erop wijzen dat je emotioneel uitgeput bent

Miscommunicatie 

Dat we zelf emotioneler zijn als we moe zijn, maar daarnaast dus ook verdriet bij anderen lastiger kunnen herkennen, kan voor de nodige miscommunicatie en ruzie zorgen. Een verkeerde opmerking van een ander kan niet alleen bij jou in het verkeerde keelgat schieten, maar zelf kun je ook een ongepaste reactie geven, omdat je emoties niet goed meer aanvoelt. Merk je dat je prikkelbaar bent? Ga dan lekker op tijd naar bed. 

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

Ook interessant