Sneeuw in april: hoe zeldzaam is dat? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sneeuw in april: hoe zeldzaam is dat?

Sneeuw, gladheid en code geel: het lijkt wel midden winter, maar niets is minder waar. Waar komt dit winterse weer in april opeens vandaan en hoe zeldzaam is het?

Witte vlokken in de lente worden met het jaar zeldzamer.

Waar komt die sneeuw opeens vandaan?

Sometimes it snows in April: de legendarische Prince zong er al over, en in 2022 zijn die woorden nog altijd even actueel. Vanochtend werd een groot deel van Nederland namelijk wakker met de blik van witte straten, en morgen gaat het naar verwachting op nog veel meer plekken sneeuwen. Behoorlijk verrassend, nadat we de afgelopen weken van zonnig lenteweer mochten genieten. Waar komt die witte neerslag opeens vandaan, en gebeurt dit vaker in april? We zochten het voor je uit.

Zo zeldzaam is sneeuw in april

Kunnen we het ene jaar in april al volop genieten van bloesem aan de bomen, schaapjes in de wei en een heerlijke lentezon op ons gezicht, worden we het andere jaar getrakteerd op een pak sneeuw in dezelfde periode. Dat niet iedereen daar even blij mee is, moge duidelijk zijn: voor de NS leverde het vanochtend al heel wat problemen op, en ook op de weg was het druk. Op de voorlaatste dag voor april werd zelfs al de drukste ochtendspits van het jaar gemeten. Daardoor rijst de vraag: hoe zeldzaam is sneeuw in april eigenlijk?

Zeldzamer per jaar

Was het vroeger nog vrij normaal dat er eind maart of begin april een dikke laag sneeuw viel, kijken we hier inmiddels nogal verbaasd van op. Volgens meteorologen van Hart van Nederland is de oorzaak duidelijk en niet geheel verrassend: klimaatverandering. In de vorige eeuw viel er per jaar gemiddeld nog twee dagen in april sneeuw, nu is dit gemiddelde gedaald naar slechts één dag per 3 jaar. De laatste keer dat we sneeuw in april zagen is echter niet heel lang geleden: in 2019 vielen er op sommige plekken in Nederland nog witte vlokken uit de lucht.

Sneeuw die blijft liggen

Een groot deel van Nederland ontwaakt morgen dus met wit bedekte straten en auto’s, maar betekent dat ook dat we ons kunnen verheugen op sneeuwpret? Zoals de verwachtingen er nu uit zien wel. Waar er in deze tijd van het jaar normaalgesproken vooral natte sneeuw valt die al snel weer verdwijnt, verwachten weerdeskundigen dat morgen ruim 5 tot 10 centimeter sneeuw blijft liggen. Perfect voor een sneeuwballengevecht of het maken van een sneeuwengel, dus.

Bron | Libelle, Hart van Nederland

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden