null Beeld

Slecht in sparen? Dit zegt het over je persoonlijkheid

Ben jij een ster in sparen? Of lijkt het vaker alsof je een gat in je hand hebt? Voor sommige mensen is het echt moeilijker om geld te sparen. En dat heeft blijkbaar met je persoonlijkheid te maken. Maar er is gelukkig ook wat aan te doen.

We weten allemaal dat sparen handig is voor later. Maar toch lukt het sommigen maar niet om de spaarrekening te spekken.

Nederlanders zijn slecht in sparen

Volgens Karin Radstaak van het het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn de meeste mensen eigenlijk niet gemaakt om te sparen. Uit een onderzoek van Nibud blijkt dat zeventien procent van de Nederlandse huishoudens niet eens een spaarrekening heeft. Ook heeft 37 procent van de spaarder minder dan 5.000 euro op de rekening staan. En maar liefst 24 procent heeft niet genoeg geld op de spaarrekening om hun eigen risico te kunnen betalen. Volgens Radstaak komt dat vooral omdat sommige mensen maar moeilijk vooruit kunnen kijken.

Persoonlijkheid

Volgens Radstaak heeft dit te maken met je persoonlijkheid. Ben je een echte planner, dan kun je beter vooruitkijken en zou je dus beter moeten kunnen sparen. Wanneer je impulsiever bent, dan leef je meer met de dag. Daardoor is het voor dit soort personen moeilijker te sparen. Maar ook je leeftijd heeft hier invloed op. Voor een jong persoon is bijvoorbeeld pensioen opbouwen nog een ver-van-mijn-bed-show. Dan zet je hier minder snel geld voor opzij.

Van jongs af aan

Als je als kind al hebt geleerd om goed met geld om te gaan, dan zul je waarschijnlijk makkelijker kunnen sparen. Overigens kun je op jonge leeftijd volgens Radstaak al zien hoe goed je met geld om kunt gaan. Ga maar eens na of jij bijvoorbeeld vroeger altijd trouw je zakgeld in je spaarpot stopte. Of dat je het meteen allemaal uit gaf in de snoep- of speelgoedwinkel.

Lees ook: Met deze 6 tips lukt sparen je vanaf nu wél

Spaartruc

Het is natuurlijk verstandig om af en toe geld opzij te zetten en te sparen. Wanneer iets kapot gaat, of je onverwachts een financiële tegenvaller krijgt, is het fijn wat achter de hand te hebben. Wanneer je niet goed bent in sparen raadt Radstaak aan om in je achterhoofd te houden hoe fijn het is om geld achter de hand te hebben. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop stress. Ook kun je automatisch instellen dat er een bepaald bedrag van je spaarrekening afgaat, wanneer je salaris wordt gestort. Op die manier is het geld meteen ‘weg’, waardoor je er minder moeite mee hebt om het van je rekening te halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden