Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Last van slaaptekort? Goed nieuws: het maakt je creatiever

slaaptekort-creatiever.jpg

Korte nachten of eerst urenlang plafonddienst voor je in slaap valt maken je vaak niet de beste versie van jezelf. Toch is er een pluspunt: een slaaptekort maakt je creatiever. 

Van weinig slapen word je niet alleen ontzettend moe, het maakt je creatieve kant wakker.

Slaaptekort

Door een slaaptekort is de kans groot dat je wat prikkelbaarder bent. Ook kun je het sneller koud krijgen of meer honger hebben. Een nacht wakker liggen lijkt weinig positieve gevolgen met zich mee te brengen. Daarom ging Frank Evenblij voor zijn televisieprogramma Het uur van de waarheid op onderzoek uit naar de invloed van slaaptekort op mensen. 

Het onderzoek

Evenblij liet mensen voor zijn onderzoek 24 uur lang wakker blijven. Vervolgens moesten zij een vragenlijst invullen. Je zou verwachten dat de deelnemers na een gebroken nacht meer moeite zouden hebben met nadenken en dat ze onrustig of lusteloos zijn. Maar dat alles bleek niet waar. Tot de verbazing bleken de deelnemers door hun slaaptekort juist creatiever te worden in hun oplossingen en antwoorden op de vragen. 

De Salvador Dali-techniek 

Evenblij verwijst ook nog naar de beroemde Spaanse schilder Salvador Dali, die zelfs invloed zou hebben uitgeoefend op het moment dat hij in slaap viel. Deze surrealistische kunstenaar schilderde vaak een soort bizarre droomwerelden. Om zijn creatieve geest te stimuleren probeerde hij in een zogeheten ‘hypnagogische’ toestand te komen. Hiervoor deed hij een kort dutje waarbij hij zorgde dat hij voor zijn diepe slaap wakker schrok, en vervolgens meteen aan het schilderen ging. 

Lees ook: Last van slaapproblemen? Dit hormoon kan in de zomer de boosdoener zijn

Dopamine 

De stimulans van je creativiteit blijkt te komen door dopamine. Dit stofje wordt aangemaakt wanneer je weinig slaapt. Hierdoor krijgt je lichaam extra energie en je hersens meer focus. Hierdoor word je niet alleen creatiever, maar ook productiever. Bij een chronisch slaaptekort is dat helaas niet het geval. Dan resulteert dit voornamelijk in lusteloosheid en juist een tekort aan daadkracht en creativiteit. Bij echte slaapproblemen kun je dus beter even langs de huisarts gaan voor een effectieve oplossing. Maar mocht je sporadisch weer eens plafonddienst hebben, dan kun je natuurlijk eens uitproberen of er ergens een kunstenaar in je verscholen gaat. Heeft dat slaaptekort toch niet alleen maar nadelen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EenVandaag, Verken je Geest
Beeld | iStock

Ook interessant