Sjaak en Thea op avontuur door Spanje. Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Sjaak en Thea over hun deelname aan We zijn er bijna!: ‘Ik kende mijn eigen stem niet eens meer terug’

De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van de eerste paar afleveringen van We zijn er bijna! Een van de opvallendste en spraakmakendste koppels zijn Sjaak (72) en Thea (70). Hun ‘Zonder wijn alleen maar chagrijn’ is nu al een van de meest iconische uitspraken van het seizoen. Ze vertellen hoe ze hun deelname ervaren hebben.

Sjaak en Thea besloten op reis te gaan omdat ze vijftig jaar getrouwd zijn. "Dat is een hele tijd tegenwoordig!” zegt Sjaak lachend. “Een groepsreis stond al heel lang op ons verlanglijstje, dat hadden we nog nooit gedaan. Ik ben al vijf keer naar Santiago de Compostella gefietst, dus het was een feest der herkenning om daar weer te zijn. Ik heb ontzettend genoten, maar merk wel dat ik individueel kamperen ook nog steeds heel leuk vind. Ik ben namelijk nogal een initatiefrijk menneke.”

Ook Thea kijkt terug op een bijzondere reis. “Meegaan met een groepsreis vond ik echt uniek. De groep was hartstikke leuk. Het waren zulke verschillende mensen, maar dat klikte allemaal geweldig.”

Met je gezicht op nationale televisie

Dat er dan meteen ook een cameraploeg met ze meeging en alles vastlegde, vonden ze helemaal niet erg. “Je hebt helemaal geen last van die mensen, ze doen hun werk zo professioneel. Ze zijn kei aardig en storen je niet,” aldus Sjaak. Het stel moest er wel een beetje wennen om ineens met hun gezicht op nationale televisie te verschijnen. Vooral Thea vond dat best wel spannend. “Je weet bij elke aflevering niet wat je te zien krijgt. Ik kende mijn eigen stem niet eens meer terug. Ben ik dat nou? dacht ik. Dat voelde in het begin heel raar.”

Herkend worden op straat

Het koppel heeft nog steeds contact met andere stellen van de reis en op straat worden ze vaak herkend. Bijna alle kijkers kennen wel hun beroemde uitspraak ‘zonder wijn alleen maar chagrijn'. Online vallen ze ook op. “Wij zitten zelf niet op Twitter, maar onze dochter wel,” vertelt Sjaak. “Daar werd van alles over ons geschreven. Ken je Orgel Joke? Er werd gezegd: Naast Orgel Joke hebben we nu ook drankorgel Sjakie, haha!”

Thea wordt ook geregeld aangesproken in de supermarkt. “Dat zijn soms ook mensen die ik helemaal niet ken. Ze vinden het allemaal hartstikke leuk. Dan zeggen ze: jij was toch op televisie?”

Hoogtepunten van de reis

Over het hoogtepunt van de reis zijn ze het unaniem eens: wandelen bij El Caminito. Dat is een wandelpad door een kloof in Andalusië: een van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. Ook de bedevaartstocht met zigeuners en het beeld Maria vonden ze prachtig.

Alle deelnemers van de groepsreis zijn met pensioen en volgens Sjaak moet je dan zorgen dat je niet vastroest. “We hebben nu pensioen en dan beland je toch een beetje in de herfst van het leven. Ik zeg altijd: we moeten nu vaker naar een begrafenis dan naar de eerste communie. Maar daar moet je eigenlijk niet bij stilstaan. Probeer te genieten van wat elke dag je brengt. Kijk eens naar wat er allemaal voor prachtigs staat te bloeien langs de weg. Sta eens stil bij een bloemke. Dat doen Thea en ik al ruim vijftig jaar.”

Saskia WinkensEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden