Vandaag op Facebook; hulp bij sinterklaasgedichten! Lifestyle - Margriet
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Vandaag op Facebook; hulp bij sinterklaasgedichten!

tips-schrijven-sinterklaasgedicht.png

Kom vandaag tussen 13 en 15 uur naar de facebookpagina van Margriet. De tekstredactie zit klaar om je te helpen met een gedicht voor het heerlijkste avondje van het jaar.

 

Margriets coördinator tekstredactie Ilona Oerlemans verzamelde wat handige tips!

Verzamel informatie over degene van wie je een lootje hebt

Afhankelijk van wanneer jullie lootjes trekken, heb je wel even de tijd om wat informatie bij elkaar te scharrelen over degene voor wie je straks een gedicht moet gaan schrijven. Denk aan grappige anekdotes, belangrijke gebeurtenissen, favoriete maaltijden, tv-programma’s, noem maar op. Het kan van pas komen als je vastloopt met je gedicht of überhaupt als je geen inspiratie hebt.
TIP: schrijf de vergaarde info alvast op rijm op. Zo kun je straks van allemaal losse puzzelstukjes misschien heel gemakkelijk één gedicht maken.

Kies een rijmschema als houvast…

Je hebt a b a b, maar ook a b b a, waarbij dat laatste niet staat voor dat popgroepje uit Zweden. Het zijn voorbeelden van rijmschema’s die kunnen helpen je gedichten op papier te krijgen. Bij de eerste variant rijmt de derde zin op de eerste en de vierde op de tweede en bij de tweede variant… Nou ja, dat spreekt voor zich. Handig om je in elk geval aan dat ritme vast te houden als je wat moeite hebt met dichten.
TIP: vul de laatste woorden van de zinnen, dus de woorden die op elkaar moeten rijmen, alvast in. Dan kun je daar in de zinnen zelf naartoe werken.

Schrijf geen roman

Het Boek Van Sinterklaas is zo dik omat alle namen en (on)deugden erin staan vermeld. Daaruit voorlezen is het wérk van de goede man. Probeer het voorlezen van jouw gedicht niet op werken te laten lijken en het aantal pagina’s van Sints boek niet te evenaren. Ook voor sinterklaasgedichten – hoe tevreden je er zelf ook over bent – geldt: schrijven = schrappen.
TIP: kijk nog eens goed naar je – te lange – gedicht als het al klaar is. Grote kans dat er best wat alinea’s uit kunnen en het gedicht daarna een stuk leuker om (voor) te lezen.

M48Meer handige tips staan in Margriet 48, het nummer dat nu nog in de winkel ligt. Ook kun je het blad online bestellen via Tijdschrift365.nl

Ook interessant