Sinterklaas- en kerstcadeautjes kopen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sinterklaas- en kerstinkopen: dit is waarom je dat nu al moet doen

Sinterklaas en Kerst is waarschijnlijk niet het eerste waar je op dit moment aan denkt, dus laat staan dat je al nadenkt over het kopen van cadeautjes voor deze dagen. Het is begrijpelijk, maar toch kan het verstandig zijn om nu alvast te beginnen. Het kan je namelijk de nodige euro’s schelen.

Budgetblogger Iris Newman legt uit aan Nu.nl dat de prijzen in december flink gaan stijgen. “Met name voor kinderspeelgoed betaal je vlak voor Sinterklaas meer. Mijn dochter wilde vorig jaar het bordspel Mr. Bucket. Vlak voor Sinterklaas betaal je daar 33 euro voor, terwijl het veel eerder in het jaar maar 11 euro kost. De prijs gaat dus drie keer over de kop.”

Prijzen stijgen voor de feestdagen

Volgens Newman weten retailers dat er voor de feestdagen veel kinderspeelgoed verkocht gaat worden en daar spelen ze dan ook goed op in: “Ze doen dan net alsof ze leuke aanbiedingen hebben, maar als je echt heel specifiek naar de prijs kijkt, zie je dat je beter nu kunt beginnen, want dan bespaar je zeker een derde of de helft van de prijs.”

Levertijd

Toch zijn de prijzen niet de enige reden waarom je nu alvast kunt beginnen met het kopen van de cadeautjes voor de feestdagen. Ook de levertijd is steeds minder gegarandeerd, zegt financieel expert Adine Faber-Versluis. “De kans bestaat dus dat je met lege handen staat. De prijzen stijgen op alle niveaus: vervoerskosten, energiekosten. Het leven is in de afgelopen vier maanden significant duurder geworden, dat moet ook worden doorberekend in de kostprijs.”

Black Friday

Black Friday is voor veel mensen de dag om veel cadeautjes in te slaan. Toch moet je volgens Newman goed opletten. “In sommige gevallen zijn die acties schijn. Als je kinderen hebt, moet je natuurlijk op verlanglijstjes wachten, dus het is misschien niet honderd procent mogelijk om alles vooraf te kopen. Dan is het een goed moment om Black Friday mee te pakken. Maar bedenk wel dat Black Friday dicht bij Sinterklaas ligt. Het kan goed zijn dat je bestelling te laat binnenkomt.”

Op tijd inkopen doen

Los van de prijs en levertijd is het volgens Faber-Versluis over het algemeen een aanrader om je cadeautjes in deze tijd alvast te gaan kopen. “Dan kun je nog verschillende uitverkopen meepakken. Wat maakt het uit of je het nu koopt of tijdens Kerst of Sinterklaas? Nu scheelt het de helft, straks moet ik nog maar zien of ik het kan vinden. En als je gedurende het hele jaar cadeaus koopt, spreid je de kosten, dat vinden veel mensen ook wel prettig.”

Ben je van plan om alvast wat cadeautjes te gaan kopen? Dan heeft Newman nog een handige tip: “Kijk op vergelijkingswebsites wat de laagste prijs is geweest in het afgelopen jaar. Zo kun je zien of een aanbieding ook daadwerkelijk een goede deal is,” aldus Newman.

Bron | Nu.nl

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden