null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Sinds wanneer gebruiken we een tandenborstel (en hoe deden we het daarvoor?)

Je tanden poetsen is een van de dingen die je standaard iedere dag doet. Maar dat was lang niet altijd zo. Sinds wanneer gebruiken we eigenlijk een tandenborstel en hoe hielden mensen hun gebit voor die tijd schoon?

Mondhygiëniste Marwa Ahmad van De MondzorgPoort legt het uit.

Tandenborstel

We gaan even terug in de tijd, namelijk naar een tijd waar we begonnen met poetsen. Maar niet op de manier zoals wij dat nu kennen, met de tandenborstel in zijn huidige vorm. In 3500 voor Christus vonden de Egyptenaren hun gebit erg belangrijk en begonnen ze aandacht aan hun gebit te besteden. Hierbij gebruikten ze een houtje dat ze vochtig maakten, wat een beetje op de huidige tandenstoker lijkt. Ook wreven ze een speciaal poeder, gemaakt van ossenhoeven en eierschalen, over hun tanden om zo hun gebit te reinigen. Zie je het voor je?

Daarna gaat de geschiedenis van de tandenborstel verder in China. Zij gebruikten een stokje dat aromatische houtsoorten bevatte en hiermee wreven ze over hun tanden en kiezen. Dit reinigde het gebit en zorgde voor een frisse adem. Later werd er aan een stukje bot of bamboe dikke varkens- of zwijnenharen bevestigd; het moment dat de borstel al iéts meer op een tandenborstel begon te lijken. Onze moderne tandenborstel hebben we te danken aan de Chinese keizer Hongzhi, die op 26 juni 1498 de tandenborstel uitvond.

Luxeartikel

In Europa hoeven we niet ver terug te gaan in de tijd: Westerse reizigers brachten de uitvinding rond 1540 naar Europa, maar de tandenborstel bleef een lange tijd een luxeartikel dat alleen gebruikt werd door welgestelde mensen. Door de jaren heen begon de tandenborstel ook meer vorm aan te nemen en omstreeks 1780 kwam de massaproductie op gang door de Engelsman William Addis. Hij lijmde de varkensharen vast aan de steel van been en door boorgaatjes bleven de haren op hun plek zitten.

Rond 1840 begon de massaproductie van de tandenborstel in Engeland, Frankrijk en Duitsland en duurdere modellen kregen in plaats van varkenshaar dassenhaar. Ook kreeg de borstel een meer rondgevormde kop. De borstel werd zoals hierboven al genoemd een luxeproduct dat alleen door de welgestelde mensen werd gebruikt. Pas aan het begin van de negentiende eeuw kreeg de tandenborstel een opmars en werd 'ie populair dankzij Napoleon Bonaparte; hij scheen een obsessie te hebben voor mondhygiëne.

Geen gewoonte

Napoleons tweede vrouw, Marie-Louise, kreeg allerlei mondverzorgingsproducten cadeau toen zij met hem trouwde. Maar tandenpoetsen was nog steeds geen gewoonte, pas na de Tweede Wereldoorlog werd het een gewoonte nadat soldaten verplicht werden hun tanden dagelijks te poetsen.

Maar je kunt je misschien voorstellen dat een borstel gemaakt van varkenshaar of dassenhaar enige problemen met zich meebracht. De borstelharen bleven lange tijd nat en er verbleven een heleboel bacteriën in. Er werd gezocht naar een oplossing en zo kwam op 24 februari 1938 de eerste tandenborstel met nylon haren op de markt, geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Dupont. Sindsdien is de tandenborstel steeds verder ontwikkeld en kwam 'ie op de markt in allerlei soorten en maten.

Lees ook: Zó vaak zou je volgens een mondhygiënist je tandenborstel moeten vervangen

Zo veel soorten

Vandaag de dag ben ik als mondhygiënist de grootste promotor van de tandenborstel. Er zijn zó veel soorten: zacht/hard, klein/groot, manueel/elektrisch. Er is dus voor ieder wat wils. Als mondhygiënist probeer ik altijd te kijken naar de patiënt en wat past bij deze patiënt. Individueel toegepaste zorg is hierbij erg belangrijk. Veel mensen beseffen niet dat als ze hun gebit goed verzorgen ze daardoor minder tandvleesproblemen krijgen en gaatjes ontwikkelen. Twijfel je over de staat van je gebit en welke borstel het beste bij jouw past? Een afspraak bij de mondhygiënist maak je zonder doorverwijzing.

null Beeld

Marwa Ahmad is sinds 2010 werkzaam als mondhygiënist. Na haar opleiding Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen heeft Marwa ervaring opgedaan bij verschillende praktijken in Nederland. Inmiddels heeft ze sinds 2020 haar eigen mondhygiëne-praktijk in Almere: de MondzorgPoort. Volg haar op Instagram of bezoek haar website voor meer informatie.

Tekst | Marwa Ahmad

Beeld | Getty Images

Marwa AhmadGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden