null Beeld

Silvie liep een dwarslaesie op: “Nel is een heel goede vriendin’”

Silvie (60) en Nel (72) zijn niet alleen goede buren, maar ook dikke maatjes. Regelmatig gaan ze samen op stap. Gewoon lekker op de fiets en met de scootmobiel.

Jong of oud, wie je ook bent en wat je ook doet, je moet van leuke dingen kunnen genieten. De Zonnebloem maakt dit mogelijk voor iedereen met een lichamelijke beperking. En dat is soms niet alleen van veel waarde voor diegene die hulp ontvangt, maar ook voor de vrijwilliger die hulp geeft. Dat bewijst het bijzondere verhaal van Silvie en Nel:

Silvie: "Ik was pas achttien jaar en dacht dat mijn leven voorbij was"

null Beeld

Silvie: “De Zonnebloem bracht 40 jaar geleden verlichting in mijn leven. Na een zwaar ongeval had ik een dwarslaesie opgelopen en ik dacht dat mijn leven voorbij was. En ik was pas achttien jaar. Op aanraden van de wijkverpleegkundige ging ik een keer mee naar een ziekendag in Dongen. Dat voelde voor mij als een warm bad. Tijdens een volgende trip naar Lourdes werden mij de ogen geopend. Ik zag daar mensen die er zo veel slechter aan toe waren dan ik en besefte: wat zeur ik nou, ik kan nog zo veel. Bij thuiskomst pakte ik mijn leven weer op: ik haalde mijn rijbewijs, ging werken bij de gehandicaptenbond en de lokale omroep, en ben altijd mee blijven gaan met uitjes van de Zonnebloem. Vooral muziekmiddagen en theatervoorstellingen vind ik gezellig. Mijn contactpersoon toen Berrie nu Nel, zorgt dan altijd dat er voor mijn scootmobiel een goed plekje is, zodat ik alles goed kan zien. We zijn ook praktisch buren. Als ze naar de winkel gaat, vraagt ze of ik nog wat nodig hebt. En als ze langskomt, geeft ze de plantjes op mijn balkon water. Nel is een schat, en een heel goede vriendin.”

Nel: "Het is altijd een feestje als we samen weg zijn geweest”

Nel: “Toen vijf jaar geleden mijn man overleed, viel ik in een groot gat. Ik wilde graag iets voor de medemens doen en zat een keer bij Silvie aan tafel, toen ze vroeg: ‘Vrijwilliger worden bij de Zonnebloem, is dat niets voor jou?’ Ik moest er even over nadenken, maar ben heel blij dat ik het heb gedaan. Ik ben nu de vaste contactpersoon van vijf mensen, sinds twee jaar is Silvie daar een van. Altijd als ik bij haar kom om te bespreken welke uitjes ze graag wil doen, heeft ze zelf ook al de brief met ons activiteitenaanbod gekregen en van alles uitgekozen. Ze is een heel vrolijk en enthousiast persoon. En heel zelfstandig. Bij sommige dingen heeft ze nu eenmaal wat hulp nodig, en daar help ik haar graag mee. Doordat we vlak bij elkaar wonen, zien we elkaar geregeld. Zo houden we allebei ontzettend van buiten zijn. Al is het -10, als het mooi en vooral droog weer is, trekken we eropuit: ik op de fiets en zij op haar scootmobiel. Het is altijd een feestje als we samen weg zijn geweest.”

Lees ook het verhaal van:

Voor iedereen een uitstapje

De Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking door het organiseren van leuke uitjes en sociale activiteiten. Denk aan dagjes weg, vakanties, een bezoek aan huis en toegankelijk vervoer voor een betaalbare prijs, zaken die anders niet mogelijk waren.

Interview: Claudia Coenen. Fotografie: Iris Planting. Visagist/Stylist: Tirzah Waasdorp.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden