Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is de reden dat je nu meer spinnen ziet dan anders

september-spinnenmaand.jpg

September staat weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor dé spinnenmaand van het jaar. Kijk dus niet gek op als je de beestjes vaker in en om je huis ziet dan in de afgelopen maanden. Maar hebben spinnen echt een voorkeur voor deze maand of vallen ze gewoon meer op?

Zo kun je tijdens de ‘spinnenmaand’ de beestjes buiten de deur houden. 

September is eigenlijk niet dé spinnenmaand 

Hoewel we vaak de maand september tot spinnenmaand bekronen, is dit eigenlijk niet helemaal juist. Entomoloog Peter van Helsdingen van het EIS Kenniscentrum Insecten legt aan NU.nl uit dat eigenlijk de maand mei dé spinnenmaand van het jaar is. In september zijn het namelijk slechts een handjevol spinnen van de in totaal meer dan zeshonderd soorten spinnen in Nederland die we voorbij zien kruipen. Hoe het dan toch komt dat we september als spinnenmaand bestempelen? Dat heeft volgens Van Helsdingen te maken met dat vooral een aantal grote en opvallende spinnen in deze maand volwassen worden. Bijvoorbeeld de bekende kruisspin. Die is aankomende maand weer overal te zien en zo’n grote joekel valt meer op dan een kleintje ergens in een hoekje.

Op zoek naar een partner

Daarnaast gaan bovengenoemde spinnen in september op zoek naar een partner. Daardoor zie je de vrouwtjes spinnen veelal in een web zitten, en zijn het de mannetjesspinnen die actief op pad gaan. En jouw tuin of huis wil nog wel eens op hun route liggen. Vandaar dat het lijkt alsof er in september meer spinnen zijn. Volgens entomoloog Eugène Bruin zijn de spinnen die je in huis tegenkomt vaak verdwaald, waardoor ze vanzelf weer naar buiten zullen gaan. Zijn advies aan NU.nl is dus om ze vooral te laten zitten. Mocht je dat niet zien zitten, vang de spin dan met bijvoorbeeld een glas en papiertje en zet deze buiten weer uit. 

Lees ook: Hoe je binnen 2,5 uur van je angst voor spinnen af kunt zijn

Spinnen buiten de deur houden

Ben je echt bang voor spinnen? Dan wil je de beestjes natuurlijk het liefst in huis weren. Dat doe je door je huis goed schoon te houden en gaatjes in je woning dicht te maken, zo kunnen de spinnen zich niet in hoekjes nestelen of via kleine gaten je huis binnen dringen. Ook weer je daarmee andere insecten, waardoor jouw huis niet bestaat uit een kant-en-klaar maaltijd voor spinnen. Geen reden meer om bij jou een web te maken. Ook de geur van citroen en pepermunt zijn niet bepaald favorieten voor spinnen. Door wat pepermuntolie of citroensap op, bijvoorbeeld de kozijnen en de hoeken en gaten in huis te spuiten, zal je een hoop spinnen afschrikken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant