Seks na je zestigste Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Seksuoloog over seks na je zestigste: ‘Met bambiseks wordt het minder vluchtig’

Net als iedereen hebben ook vijftigers en zestigers wel eens problemen op seksueel gebied. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Seksuoloog Astrid Kremers legt aan Margriet uit hoe dit precies zit en geeft tips om het vuurtje weer op te stoken.

In de seksuologiepraktijk van Kremers komen veel stellen met maar één doel: zorgen dat het seksleven plezierig is. “Voor veel vrouwen is hun seksleven op dat moment saai. Het is meer van hetzelfde. In veel gevallen is hun mannelijke partner erg gericht op de geslachtsgemeenschap. Dat is voor vrouwen vaak minder belonend.”

Verschillende klachten

De reden dat er meer gefocust wordt op de gemeenschap kan te maken hebben met verschillende dingen. “Soms heeft de 60+ man te maken met erectieproblemen, waardoor de geslachtsgemeenschap moeizamer wordt. Een man kan daardoor prestatiedruk en faalangst ervaren. Dat is voor beiden niet leuk.”

Verder is het volgens Kremers ook een fase waarin lichamelijke klachten steeds vaker een rol gaan spelen. “Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld nog postmenopauzale klachten zoals slaapproblemen, gewrichtsklachten en opvliegers. Verder kun je door ouderdom allerlei lichamelijke klachten hebben zoals motorisch minder soepel worden. Dan is het vaak zoeken naar welke vorm van seks bij je past op dat moment.”

Als laatste kunnen stress en vermoeidheid ook belangrijke factoren zijn waardoor ouderen minder seksueel actief zijn. “60+ vrouwen hebben vaak een verantwoordelijke baan. Ze zorgen soms voor hun ouders, kinderen of kleinkinderen. Van hieruit kunnen relatieproblemen ontstaan en dat heeft ook invloed op je seksleven.”

Goed luisteren naar je lichaam

Hoe zorg je ervoor dat je het vuurtje weer opstookt? Kremers legt uit dat zij het belangrijk vindt dat ouderen hun leven vormgeven op een manier die voor hun prettig en plezierig aanvoelt, ze noemt dit seksuele autonomie. “Hierbij is het belangrijk dat mensen goed naar hun lichaam luisteren en seks hebben wanneer, waar en hoe het voor hun goed voelt.”

In de praktijk van Kremers hoort ze gelukkig veel positieve geluiden. “In mijn spreekkamer leggen vrouwen van 60+ vaker dan jonge vrouwen uit dat ze contact maken met hun gevoel. Hierdoor kunnen ze hun seksleven vormgeven op de manier die voor hen goed voelt. Verder vertellen vrouwen dat ze goed luisteren naar hun lichaam. Ze spelen minder een script af, maar communiceren over hun persoonlijke seksuele wensen.”

Bambiseks

Los van deze tips is er volgens Kremers een belangrijk toverwoord als het gaat om seks, namelijk aandacht. Goedele Liekens noemt dat ‘Bambiseks’. Bij deze vorm van seks vertraag je het proces. Kremers: “Hoe meer aandacht je aan seksualiteit besteedt, hoe intenser het is. Door te vertragen wordt het minder vluchtig.”

Kremers legt uit dat het voor jong en oud zou helpen om meer zintuigelijke te vrijen. “Focus op wat je zintuigen waarnemen, durf te voelen, ontspan, zorg goed voor je lijf, luister naar de signalen die je lichaam je geeft en stop met doen wat je denkt dat er van je wordt verwacht maar wat jij niet lekker vindt.”

Astrid Kremers is erkend en geregistreerd seksuoloog NVVS (Nederlandse wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie). Ze is expert op het gebied van liefde, lust en leefstijl. Haar praktijk is gevestigd in Utrecht. Wil je meer weten? Ga dan naar haar website sexuoloog.nl.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden