Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

15 opmerkingen die we als vrouw nóóit meer willen horen

15-opmerkingen-die-we-als-vrouw-nooit-meer-willen-horen.jpg

Dat we vrouw zijn, betekent niet dat we op deze wereld gezet zijn om anderen te pleasen of dat we hulpeloze wezentjes zijn. We mogen best een keer chagrijnig kijken als we onze dag niet hebben en die stationcar achteruit inparkeren, dat doen we met twee vingers in onze neus.

Daarom willen we onderstaande opmerkingen dan ook nóóit meer horen.

“Ben je ongesteld, ofzo?” / “Ben je in de overgang?”

Leuk feitje: de hormoonhuishouding van mannen maakt ook een bepaalde cyclus mee die erg lijkt op die van de menstruatiecyclus van vrouwen. En dat beïnvloedt óók hun humeur. Dat bewijst maar weer eens dat we allemaal hetzelfde zijn.

“Waarom heb je geen kinderen?” / “Die biologische klok gaat echt nog wel tikken, hoor.”

Newsflash: vrouwen worden niet alleen gestuurd door hun biologische klok. Er zijn namelijk ook nog een heleboel ándere leuke dingen in het leven naast kinderen. Bovendien kan deze vraag hard aankomen bij vrouwen die wél heel graag kinderen willen, maar bij wie dit niet lukt(e).

“Is die outfit niet een beetje te sexy?”

Te sexy waarvoor? Te sexy voor mannen die afgeleid raken bij het zien van een beetje huid? Of voor andere vrouwen, die zich hier onzeker door voelen? Volgens mij is daar maar één probleem, en dat is die van de ander.

“Jij, vrijgezel? Hoe kan dat nou?”

Omdat óók vrouwen met een leuk koppie af en toe behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. Of hebben ze het gewoon onwijs naar hun zin zónder partner, wat natuurlijk ook heel goed kan.

“Kijk niet zo boos!”

Waarom? Waarom moeten vrouwen toch altijd lachen? Stel je even voor dat iemand een vrouw vertelt ‘meer te lachen’ op de dag dat ze net te horen heeft gekregen dat een familielid is overleden. Je beseft pas hoe belachelijk deze opmerking eigenlijk is wanneer je deze opmerking verplaatst met een ander gebod. “Loop eens wat sneller!”. “Knipper eens wat meer met je ogen!”.

“Ben je afgevallen/aangekomen?”

Vrouwen (en mannen net zo goed) zijn vaak al onzeker genoeg over hun lichaam door de heersende schoonheidsidealen, dus hun gewicht hoeft écht geen gespreksonderwerp te zijn. Plus: je weet niet hoe het kan dat iemand een gewichtsverandering doormaakt. Soms kan het ook een medische of mentale reden hebben, wat het een zeer ongepaste vraag maakt.

“Je bent veel mooier zonder make-up.”

Mensen die eigenlijk héél onzeker worden van hoe geweldig je eruit ziet zeggen dit vaak en doen dan alsof ze je een compliment geven. Maar het impliceert ook dat je nu dus minder mooi bent omdat je wel make-up hebt: onaardig! Bovendien: vroeg ik überhaupt om je mening over mijn uiterlijk? Nope.

 “Ben je ziek?”

Op dagen dat we géén make-up dragen. Kortom: het is nooit goed en daarom moet je lekker doen wat je zelf wilt.

“Vrouwen kunnen niet inparkeren.”

Ha, de wetenschap spreekt hier. Vrouwen kunnen beter inparkeren dan mannen, blijkt uit Brits onderzoek. En dat niet alleen: ze durven ook voor lastigere plekken te gaan. Mannen rijden daar sneller voorbij.

“Je klinkt net als mijn moeder.”

Het feit dat een vrouw die bijvoorbeeld om hulp vraagt in het huishouden geassocieerd wordt met het gezeur van iemands moeder, zegt een heleboel over de man zelf. Dat een vrouw om hulp moet vragen in het huishouden, impliceert dat het vooral háár taak is, en daarna pas die van de man. Wat natuurlijk nergens op slaat. Dus ja, als we als je moeder klinken, komt dat waarschijnlijk doordat jij je als een klein kind gedraagt.

“Doe niet zo hysterisch / dramatisch / overdreven emotioneel.”

Oh sorry, ik wist niet dat anderen tegenwoordig bepaalden hoe ik me voel.

“Ga je dat allemaal opeten?”

Ja, en als je niet oppast eet ik jouw bord ook leeg.

“Aardige mannen komen altijd in de friend zone.

Waarom denken mannen altijd dat ze beloond worden met seks als ze aardig doen tegen een vrouw? *zucht*

 “Kook jij wel goed voor je man?”

Eh, hij heeft zelf ook twee handen en een brein, dacht ik?

“Ben je zwanger?” (bij het dragen van een wijd jurkje of als je een wijntje afslaat)

Dit komt misschien als een schok voor sommige mensen, maar: niet alle beslissingen die vrouwen nemen, hebben met vrouw-zijn te maken. Soms heb je gewoon geen zin in wijn. En soms ben je zwanger. Maar het is áltijd none of your business.

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ook interessant