Science says: muziek niet alleen goed voor mentale, ook voor lichamelijke gezondheid Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Science says: muziek niet alleen goed voor mentale, óók voor lichamelijke gezondheid

Staat bij jou thuis regelmatig de radio aan, of speel je zelf muziek? Dan hebben we goed nieuws! Volgens onderzoek is muziek namelijk niet alleen goed voor je mentale, maar ook voor je lichamelijke gezondheid.

We zetten de voordelen op een rij.

Muziek goed voor mentale en lichamelijke gezondheid

Amerikaanse wetenschappers bevestigen nogmaals wat veel onderzoekers al lang vermoeden: zowel muziek luisteren als maken is goed voor je mentale gezondheid. Maar ditmaal komt daar nog een positieve conclusie bovenop: muziek is volgens deze onderzoekers óók goed voor je lichamelijke gezondheid. De resultaten werden gepubliceerd in Harvard Health. Hoewel de voordelen voor je mentale gezondheid beter te zien zijn dan de voordelen voor je lichamelijke gezondheid, hebben beide profijt van muziek. Hierbij maakt het dus niet of je muziek luistert, of zelf maakt.

De voordelen uiten zich vooral in een betere kwaliteit van leven, doordat muziek gelukkig maakt en herinneringen oplevert. De belangrijkste voordelen voor je gezondheid die de onderzoekers achterhaalden? Die zetten we op een rij!

  • Muziek luisteren is goed voor je nachtrust, want een kalme playlist kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. En een goede nachtrust heeft véél voordelen voor je gezondheid -het maakt je niet alleen minder moe, het zorgt ook voor een minder groot risico op mentale problemen en lichamelijke ziektes.
  • Ruil je die kalme playlist in voor een upbeat album, dan ben je al snel geneigd om lekker op de maat mee te dansen. Onbewust krijg je zo heel wat beweging op een dag -en we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen hoe gezond dat is.
  • Moeite met jezelf uitdrukken? Zingen is een goede manier om hieraan te werken. Door emoties in een lied te stoppen, kun je zelf beter met die emoties omgaan en begrijpt je omgeving wat er speelt.
  • Zorg ervoor dat je niet alleen thuis muziek luistert, maar ook eens een concert bezoekt. Luisteren naar dezelfde live muziek is een unieke ervaring, die ervoor zorgt dat je een diepere connectie voelt met de mensen om je heen. Hoe beter je relaties, hoe gelukkiger je in het leven staat.

Bron | Harvard Health

Leonie CollombonGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden