Margriet logo
A young woman speaks into a megaphone. A strong girl agitator is calling for something. A female character shouts into a loudspeaker to protest. vector illustration Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Schreeuwen uit woede: daarom doen we dit

Helaas worden we in het dagelijks leven af en toe boos op iets of iemand. Je laat iets breekbaars uit je handen vallen, je afspraak wordt op het allerlaatste moment afgezegd, of iemand heeft recht in je gezicht staan liegen. In eerste instantie wil je de boosheid onder controle houden, maar soms hoopt het zich zo op dat je de woede niet meer kan inhouden. Je wordt boos en begint met schreeuwen. Waarom doen we dit en hoe kunnen we dit voorkomen?

Waarom schreeuwen we?

De mens schreeuwt omdat de woede uit het lichaam moet. Schreeuwen dient als een uitlaatklep en vermindert de spanning. Het is een oerreactie. Dieren doen dit ook als ze zich bedreigd voelen. “Agressief of boos gedrag komt uit een wat primitief gedeelte van de hersenen (de amygdala). Dit gedeelte stuurt emoties aan en verwerkt ze. Door stofjes zoals adrenaline, die vrijkomen als je boos bent, worden we aangespoord om in de ‘vechtstand’ te gaan. Je verheft je stem om het onrecht dat je is aangedaan recht te zetten om controle uit te oefenen over de situatie”, vertelt psycholoog Greetje Stomp tegen gezondNU.

Functie en gevolg van boosheid

Niemand is voor zijn of haar plezier kwaad. Woede is een hele normale emotie en helpt je juist verder. Boosheid is naast angst, verdriet en blijdschap, een basisemotie. Emoties zijn verbonden met onze gezondheid, maar hebben ook effect op ons leven en welzijn. Ook boosheid heeft belangrijke functies. Wanneer je boos wordt, merk je dat er over jouw persoonlijke grenzen, verwachtingen, of waarden heen wordt gegaan. Je wil dit niet zomaar laten gebeuren en hier iets tegen doen. Indien je boos wordt op een ander, neem je het risico dat diegene jou afwijst. Als je angstig bent voor deze mogelijke afwijzing, kan het zijn dat je er alles aan doet om jouw boosheid te bedwingen. Het constant onderdrukken van boosheid kan leiden tot mentale en fysieke klachten. Het is daarom van belang om langdurige boosheid te voorkomen en het te uiten. De manier waarop is cruciaal. Agressief reageren door te schreeuwen of te schelden is absoluut niet effectief. Wat moet je dan wel doen?

Assertief reageren

Over het gedrag van andere mensen hebben we geen controle. Waar je wel controle over hebt, is de manier waarop je reageert. Bekijk de situatie van een afstand en neem even de tijd als dit kan. Benoem in een acute situatie dat je boos bent, waarover en waarom precies. Als je langer de tijd hebt, of moet wachten op een ontmoeting, kan je dit ook opschrijven. Bedenk aan welke verwachtingen de situatie gebonden is en of het reëel is wat je van de ander vraagt. Wanneer een ander tegen jou begint te schreeuwen, kan dit best akelig zijn. Probeer rustig te blijven en erachter te komen wat de redenen zijn. Wacht even tot de woede enigszins is verminderd, maak dan jouw standpunt duidelijk en verdedig dit met argumenten. Zo kom je sterk en zelfverzekerd over.

Bron | gezondNU

Anne-Lotte HermansGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden