Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Schokkend: zó veel beestjes zitten er in je kerstboom

beestjes-in-de-kerstboom.jpg

Je hebt er waarschijnlijk nooit echt bij stilgestaan, maar de kerstboom die in je woonkamer staat, is niet bepaald ‘schoon’. Volgens een Deense onderzoeker zitten er in de gemiddelde kerstboom namelijk zo’n 25.000 kriebelige beestjes.

En het slechte nieuws is: je kunt eigenlijk niet voorkomen dat je ze in huis haalt.

Wat je niet ziet…

De meeste beestjes zitten in het hout of in de strooisellaag van de boom verstopt, wat het in wezen onmogelijk maakt ze te bestrijden. Dit betekent ook dat je ze niet ziet, wat dan wel weer een opluchting is. Gelukkig kunnen de beestjes verder geen kwaad.

Welke beestjes zitten er in de kerstboom?

Welke beestjes er in de gemiddelde boom te vinden zijn? RTV Noord-Holland schakelde bioloog Bas Difize in om een kerstboom te ontleden. Dit is wat hij vond aan beestjes in de kerstboom.

Spinnen

Spinnen hebben het hartstikke naar hun zin in je boom. Controleer de kerstboom van tevoren daarom even op kruisspinnen. Anders wordt het geen stille, heilige nacht…

Springstaartjes

Dit zijn beestjes die – de naam zegt het al – kunnen springen. Ze hebben zes poten en kunnen, door de twee aanhangsels aan hun achterlijf, tot wel acht centimeter ver springen. Gelukkig zijn ze piepklein en springen ze niet overal naartoe, maar blijven ze in het hout en de strooisellaag verborgen.

Mijten

Als je er allergisch voor bent, is de aanwezigheid van mijten geen pretje. Maar als je bedenkt dat mijt ook in je matras zit, valt zo’n kerstboom weer alles mee…

Wantsen

Ze komen dus niet alleen voor in je bed, maar ook in de kerstboom.

Bladluis

Deze minuscule beestjes zuigen het sap uit de boom en zijn met héél veel tegelijkertijd op dezelfde plek.

Maak je niet druk

Oké, het klinkt kriebelig en naar, 25.000 beestjes in de kerstboom, maar onthoud dat die beestjes geen vlieg kwaad doen. Nou ja, misschien wel een vlieg, maar jou laten ze met rust. En straks in januari gaan ze met boom en al weer mee naar buiten. Kortom: geen reden tot paniek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTV Noord-Holland, Metronieuws
Foto | iStockbeestjes in je kerstboom, kerstboom

Ook interessant