Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó ontdek je in 10 seconden of je schoenen aan vervanging toe zijn

zo-ontdek-je-in-10-seconden-of-je-schoenen-aan-vervanging-toe-zijn.jpg

We hebben ‘m allemaal: dat ene paar schoenen waar we eigenlijk geen afscheid van willen nemen. Omdat ze zo lekker lopen, omdat je zo veel complimentjes krijgt of misschien omdat je ze op een speciale gelegenheid aan had. Maar hoe weet je dat je schoenen écht aan vervanging toe zijn?

Podoloog Jacqueline Sutera vertelt aan Well + Good dat je in slechts tien seconden kunt ontdekken hoe het met jouw schoenen gesteld is.

Schoenen aan vervanging toe? Doe de tafeltest

Hoe mooi je ze ook vindt en hoe lekker ze ook lopen, volgens Sutera zijn schoenen soms gewoon echt aan vervanging toe. Maar hoe weet je wanneer? Dat ontdek je door de tafeltest te doen. “Zet je schoenen op een tafel neer en kijk vanaf de achterkant op ooghoogte naar je schoenen.” Zie je dat ze niet plat op de grond staat, of zijn ze ongelijk? Dan zijn je schoenen aan vervanging toe. Ook is het belangrijk dat je de onderkant van de schoenen even goed bekijkt. Als er (bijna) gaten in de zool zitten kun je beter gaan voor een nieuw paar. Ook als de zool langs de rand loskomt, kun je beter nieuwe schoenen ter vervanging aanschaffen.

Lees ook:
Pijn aan je voeten? 8 mogelijke oorzaken (én oplossingen)

Waarom nieuwe schoenen?

Maar waarom is het zo belangrijk dat we schoenen op tijd vervangen? Volgens de podoloog kan het echt schade opleveren als je te lang doorloopt op een afgedragen paar. “Als de zolen of hakken van een schoen versleten zijn, zorgen ze dat je voet op een verkeerde manier landt.”

Op lange termijn kan dat volgens de specialist zorgen voor schade aan bijvoorbeeld je enkel- of kniebanden, maar ook voor rugpijn, pijn in je heupen of pijnlijke ontstekingen aan het bindweefsel in en onder je voeten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Vooral sneakers kun je beter niet lang dragen als je ontdekt dat je schoenen echt aan vervanging toe zijn. Hoewel ze vast nog lekker zitten, doe je je lichaam echt plezier met een nieuw paar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Ook interessant