Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Schimmel op de potgrond van je plant? Zó kom je er weer vanaf

schimmel-op-de-potgrond-van-je-plant-zo-kom-je-er-weer-vanaf.jpg

Het maakt niet uit hoe goed je je planten verzorgt, soms kun je gewoon de pech hebben dat je een laagje schimmel op de potgrond tegenkomt. Naast dat zo’n laagje schimmel er niet echt fris uitziet, is het ook niet goed voor de kwaliteit van de lucht in je huis. Hoog tijd dus om er wat aan te gaan doen.

Wij leggen je hier uit hoe je schimmel op de potgrond kunt voorkomen én wat je er aan kunt doen als het er al zit.

Oorzaken van schimmel én het voorkomen ervan

Als je schimmel op de potgrond van je planten aantreft, dan is de kans groot dat je nét iets te scheutig bent geweest met het geven van water. Planten hebben natuurlijk voldoende water nodig, maar soms kun je ook iets te veel geven. En laat vochtige potgrond nu net een paradijs zijn voor schimmels. Zorg er dus voor dat je je planten niet te veel water geeft. Heb je een plant die in een binnenpot zit met gaten? Zet ‘m dan met binnenpot en al in een bakje met water, zodat de wortels het water langs de onderkant kunnen opnemen. Na het badje kun je de plant weer terugzetten in de sierpot. Bij steriele potgrond heb je trouwens veel minder snel last van schimmels, omdat deze grond volledig schoon is er niet hergebruikt.

Lees ook: Dit is waarom vetplanten soms zo raar groeien

Al schimmel in de potgrond? Zó kom je er vanaf

Zit er al schimmel op de potgrond van je planten? Verwijder dan de schimmellaag van de plant en laat deze goed drogen. Doe dit bij voorkeur in een zonnige en geventileerde omgeving. Om er zeker van te zijn dat de schimmel wegblijft, kun je de plant ook behandelen met kaneel, zuiveringszout of appelazijn. Deze producten zijn namelijk níet schadelijk voor je planten, maar helpen je wél om schimmel te voorkomen. Is de schade echt te groot? Dan kun je de plant het beste verpotten en weer verse potgrond geven.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | Libelle.be
Beeld | iStock

Ook interessant