Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Goed nieuws: een bezoekje aan de sauna staat gelijk aan een flinke sportsessie

sauna-gelijk-aan-sporten.jpg

Ben jij meer van het ontspannen dan sporten? Dan hebben we heel goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een bezoekje aan de sauna gelijk staat aan flink sporten. We leggen het je uit. 

Even flink zweten? Liever in de sauna dan de sportschool. 

Gezondheidsvoordelen van de sauna 

Dol op de sauna? Dan weet je misschien al dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Zo blijkt uit Zweeds onderzoek dat de serotonine in je bloed toeneemt, als je regelmatig de sauna bezoekt. Deze stof zorgt ervoor dat je je ontspannen en vrolijk voelt. Daarnaast kan de sauna volgens een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn je immuunsysteem verbeteren. Doordat je lichaam heftig op de stomende warmte van een sauna reageert en daarna op de kou wanneer je weer afkoelt, maak je antistoffen aan. Hierdoor zou je beter beschermd zijn tegen verkoudheidsvirussen. Echter helpt het dan weer niet om sneller van een verkoudheid af te komen als je al ziek bent. 

Als laatste is een saunabezoek ook goed voor je huid. Je poriën zetten zich open en je bloedvaten verwijden, waardoor je huid goed schoon kan worden. Overtollig talg en vuil worden op deze manier afgevoerd.

De sauna staat gelijk aan sporten 

Maar er is meer, want een sauna zou volgens onderzoek ook gelijk staan aan flink sporten. In het onderzoek werd gekeken naar de bloeddruk en hartslag van de deelnemers. Zij moesten zo’n 25 minuten in een sauna staan. Voor hun saunabezoek en daarna werd de hartslag en bloeddruk opgemeten. Het bleek dat beiden omhoog schoten in de sauna, en na het saunabezoek weer zakten. Sterker nog: de waardes waren zelfs lager dan normaal. Dit bleek hetzelfde te zijn als bij een half uurtje fietsen. Daarmee bleken de effecten van de sauna op dit vlak op lange termijn gelijk te zijn aan die van sporten.  

Lees ook: Zo vaak moet je eigenlijk naar de sauna om écht profijt te hebben

Niet afvallen

Hoewel er wel eens wordt beweerd dat je van de sauna zou afvallen, is dit helaas niet waar. In dat opzicht staat de sauna dus niet gelijk aan sporten. De sauna heeft wel een stimulerend effect op je stofwisseling en je verliest er een heleboel vocht mee, maar dat effect is niet blijvend en dat verloren vocht moet je natuurlijk gewoon weer aanvullen. Daarnaast helpt de sauna je ook niet aan een betere conditie, word je er niet fitter van en heeft het geen effect op je spierfunctie. Hoewel het een positief effect kan hebben op je hartslag en bloeddruk is een bezoek aan de sauna daarmee helaas dus geen volledige vervanger voor de sportschool. 

Bron | Men’s Health, Bestlifeonline
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant